Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

4 Οκτωβρίου 2012

Φτιάχνοντας τουτουμάκια (κοινώς μανέστρα) με αγνά και φρέσκα Καλαβρυτινά υλικά!

Φτιάχνοντας τουτουμάκια (κοινώς μανέστρα) με αγνά και φρέσκα Καλαβρυτινά υλικά, 
από τον μπαμπά Παναγιώτη...
Στα Καλάβρυτα το λένε και μανέστρα 
και τουτουμάκια και χυλοπίτες... 

Μια συνταγή του φίλου μου Τρύφωνα Μαντά, από τα Καλάβρυτα! 
Τον ευχαριστώ πολύ!
τουτουμάκια-χειροποίητες χυλοπίτες-Trifonas Mantas-παρασιακές συνταγές-Καλάβρυτα-τετράδιο συνταγών
Υλικά:
(Για 5 κιλά ζύμη)
3, 5 κιλά αλεύρι (3 κιλά κίτρινο και μισό κιλό άσπρο)
1, 5 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
λίγο αλάτι
30 αυγά (6 αυγά στο κιλό)
1 λίτρο γάλα και λίγο παραπάνω (όσο πάρει η ζύμη).

Εκτέλεση: 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αναμιγνύουμε με σιμιγδάλι, χτυπάμε τα αυγά σε μια λεκάνη (ασπράδι και κρόκοι μαζί). Στη λεκάνη με το αλεύρι δημιουργούμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά, το αλάτι και το γάλα (όχι όλο από την αρχή). Η ζύμη που θα δημιουργήσουμε πρέπει να είναι σφιχτή και το ζύμωμα θα είναι δύσκολο, ενώ το γάλα το βάζουμε ανάλογα με τη ζύμη.
Ανοίγουμε τα φύλλα με τη μηχανή ή με το χέρι, τα απλώνουμε και μόλις αρχίζουν και στεγνώνουν τα κόβουμε σε μανέστρα με τα χέρια μας.
τουτουμάκια-χειροποίητες χυλοπίτες-Trifonas Mantas-παρασιακές συνταγές-Καλάβρυτα-τετράδιο συνταγών

 Δοκιμάστε τα!
τουτουμάκια-χειροποίητες χυλοπίτες-Trifonas Mantas-παρασιακές συνταγές-Καλάβρυτα-τετράδιο συνταγών

 Καλή επιτυχία!!!

2 σχόλια:

Eri είπε...

Συνταγή και παρουσίαση Διαμάντι!
Καλό σας βράδυ!

Σοφία είπε...

Αυτό μάλιστα, με ενδιαφέρει
πολύ !
Φιλιά και πολλά μπράβο !