Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

21 Οκτωβρίου 2012

Ραβανί αλάδωτο!

Ένα ραβανί διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Χωρίς την προσθήκη λαδιού ή βουτύρου, με άρωμα πορτοκαλιού, βανίλιας, λεμονιού και με αρκετά αμύγδαλα... έχουμε ένα ιδανικό ελαφρύ γλύκισμα, που στην παρουσία του κανείς δεν μπορεί ν΄αντισταθεί!
Υλικά:
500 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
500 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
2 1/2 ποτήρια νερό
1/2 ποτήρι πορτοκαλόζουμο
1 ποτήρι ζάχαρη
2 φακελάκια μπέικιν
2 κουτ. γλυκού κοφτά σόδα
2-3 βανίλιες
300 γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα
και ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη + 1 φλιτζάνι
6 φλιτζάνια νερό
χυμό μισού λεμονιού
βανίλιες

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη όλο το σιμιγδάλι, το μπέικιν και τη ζάχαρη. Μετά ρίχνουμε το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα.
Στο τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα, τις βανίλιες και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Χύνουμε το μίγμα σε ένα ταψί μεγάλο (να μην μας γίνει πολύ παχύ). Ψήνουμε καλά, ώσπου να φουσκώσει και να ροδίζει.

Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5-7 λεπτά και περιχύνουμε το ραβανί μας όταν κρυώσει.

Καλή επιτυχία!!! 
συνταγή από το 2001

1 σχόλιο:

loulou είπε...

Πολυ ενδιαφερον!