Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

3 Οκτωβρίου 2012

Ντοματοπελτές!

Ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μόνοι μας ντοματοπελτέ, 
όπως οι γιαγιάδες μας!
Είναι προτιμότερος και σίγουρα πιο υγιεινός 
από αυτόν του εμπορίου!

Χρειαζόμαστε γινωμένες ντομάτες, καθαρές όμως και γερές. Τις ξεπλένουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Μετά τις στίβουμε τα φύγουν τα πολλά υγρά και οι σπόροι. Τις βάζουμε σε καθαρή λεκάνη, τις αλατίζουμε (ρίχνουμε 1 χούφτα αλάτι) και τις πατάμε με τα χέρια μας να λιώσουν. Τις αφήνουμε έτσι για μερικές ώρες, ώσπου να μείνουν τα υγρά στον πάτο της λεκάνης και να ανέβει επάνω ο πολτός της ντομάτας. Παίρνουμε μια τρυπητή κουτάλα και μαζεύουμε τον πολτό. Τον βάζουμε σε ένα καθαρό πανί και το αφήνουμε σε σημείο που να το βλέπει ο ήλιος. Του ρίχνουμε λίγο αλατάκι και αφήνουμε για λίγες μέρες, γυρνώντας τον που και που, ώσπου να στεγνώσει. Όταν δούμε ότι στέγνωσε και είναι πια έτοιμος ο πελτές μας, τον βάζουμε για λίγο σε ζεστό φούρνο (γύρω στα 5 λεπτά). Στη συνέχεια τον βάζουμε σε γυάλινο βάζο και τον σκεπάζουμε με λάδι. Έτσι μπορούμε να έχουμε ντοματοπελτέ για έναν ολόκληρο χρόνο.
Έχει δυνατή γεύση και γι΄αυτό τον λόγο, όταν θα τον χρησιμοποιήσουμε, θα βάζουμε τη μισή ποσότητα από αυτή που αναφέρεται στις συνταγές μας και θα αλατίζουμε λιγότερο το φαγητό μας, γιατί έχει ήδη αλάτι.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: