Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

7 Οκτωβρίου 2012

Φορμάκια! Ένα αγαπημένο γλυκό!

Τα φορμάκια είναι παλιά συνταγή της μαμάς μου! 
Ήταν το "καλό", επίσημο γλυκό στις ονομαστικές εορτές...
και μέχρι σήμερα δεν παύει να έχει την πρώτη θέση 
στα καλύτερα γλυκά της συλλογής μου!
Δοκιμάστε το...
Και να ξέρετε... αν φάτε ένα...
σίγουρα θα θέλετε να φάτε και δεύτερο!!!

Υλικά:
(για μια δόση)

Για τη ζύμη:
320 γραμ. βούτυρο λιωμένο
260 γραμ. ζάχαρη άχνη
520 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (που μπορεί να μην το πάρει όλο)
6 κρόκους αυγών
1 ποτηράκι κονιάκ
2 βανίλιες

Για τη γέμιση:

640 γραμ. καρύδια ψιλά κοπανισμένα
6 ασπράδια και 2 αυγά ολόκληρα
520 γραμ. ζάχαρη χοντρή

Χρειαζόμαστε γύρω στα 40 φορμάκια ζαχαροπλαστικής (ανοξείδωτα ή από σιλικόνη).

 Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη. Μετά ρίχνουμε τους κρόκους, το κονιάκ και τις βανίλιες. Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή και να μπορεί να πλάθεται.
Βουτυρώνουμε ένα ένα τα φορμάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί μας. Γίνονται γύρω στα 40 κομμάτια (θα χρειαστούν 2 ταψιά κουζίνας). Πλάθουμε μπαλίτσες μικρές, όσο ένα καρύδι και τις βάζουμε μέσα στα βουτυρωμένα φορμάκια μας. Πατάμε τις μπαλίτσες με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να καλυφθούν ολόγυρα τα φορμάκια.
Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την γέμιση.
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα ασπράδια και τα 2 ολόκληρα αυγά, για πολύ λίγο. Μετά ρίχνουμε τα τριμμένα καρύδια. Χτυπάμε για λίγο, ώσπου να ενωθούν τα υλικά. Προσέχουμε να μην τα χτυπήσουμε πολύ, γιατί στο ψήσιμο θα σκάσει η επιφάνειά τους. Βάζουμε στο κάθε ένα φορμάκι από 1 κουταλιά γέμιση.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς. Δεν πρέπει να παραψηθούνε για να μη ξεραθούν. Είναι έτοιμα, όταν δούμε ότι έχουν πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε όπως είναι μέσα στο ταψί να κρυώσουν για λίγο. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα-ένα φορμάκι και με προσοχή για να μην καταστραφεί το σχήμα τους, το αναποδογυρίζουμε και το τοποθετούμε σε πιατέλα.
Σημείωση: (Για πιο πλούσια γεύση, πριν ρίξουμε τη γέμιση στα φορμάκια, μπορούμε να βάλουμε και λίγη μαρμελάδα από βερίκοκο! Επίσης, λέγονται και παστιτσάκια)
Δείτε εδώ πως τα φτιάχνουμε: 
Σας εύχομαι καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: