Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

27 Νοεμβρίου 2012

Σαλιγκάρια με κιμά και μανιτάρια!

Ένα πολύ ωραίο πιάτο για το τραπέζι της γιορτής και όχι μόνο
Δοκιμάστε το! Είναι γευστικότατο!
Υλικά:
1 κουτί φύλλο κρούστας για πίτες (500 γραμ.)
Για τη γέμιση:
400 γραμ. κιμά
200 γραμ. μανιτάρια
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
75 γραμ. γκούντα τριμμένη
75 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
8 αυγά
1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
250 γραμ. βούτυρο λιωμένο
(για το άλειμμα των φύλλων)

Εκτέλεση:
Ξεπαγώνουμε το φύλλο κρούστας για πίτες. Σωτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά σε λίγο βούτυρο. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και αχνίζουμε για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τα τυριά και 4 αυγά χτυπημένα. Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε επίπεδη επιφάνεια. Παίρνουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε με βούτυρο. Απλώνουμε ένα μέρος της γέμισης σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Διπλώνουμε λίγο τις στενές άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό από τη μακριά πλευρά. Στρίβουμε το ρολό σαν "σαλιγκάρι " και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση. Τα στρώνουμε όλα στο ταψί χωρίς να τα στριμώξουμε και τα αλείφουμε με βούτυρο. Χτυπάμε τα υπόλοιπα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε τα ρολά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 - 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν!

Καλή Επιτυχία και Καλή Όρεξη!!!

Η συνταγή από παλιό βιβλιαράκι της "Χρυσής Ζύμης"

5 σχόλια:

oldthings είπε...

Μόνο που διάβασα τη συνταγή ,μου άνοιξε η όρεξη! Πρωτότυπη και πολύ εμφανίσιμη!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Γεια σου oldthings! Δοκίμασέ την, είναι πολύ νόστιμη! Να είσαι καλά! Καλό απόγευμα!!!

Ποδηλάτισσα είπε...

Τέλεια συνταγή... σίγουρα θα είναι από τις συνταγές που θα δοκιμάσω πολύ πρίν από τα Χριστούγεννα!!!!

christina's eyes είπε...

μπορώ να μη βάλω καθόλου κιμά?

Christina by Christina's eyes

Τετράδιο συνταγών είπε...

Χριστίνα, χωρίς κιμά δεν το έχω κάνει, αλλά γιατί όχι να μην γίνεται και έτσι? Αν το έκανα θα έβαζα στη θέση του κιμά, 400 γραμ. μανιτάρια... καλή επιτυχία!