Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

1 Νοεμβρίου 2012

Γίγαντες φούρνου!


Υλικά:
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο χυμό ντομάτας
(προαιρετικά 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
λάδι (κατά προτίμηση)
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε από το βράδυ τα φασόλια γίγαντες σε νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τους ξεπλένουμε, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση να βράσουν. Προσθέτουμε λίγο αλάτι. Όταν βράσουν αρκετά, ώστε να μπορούμε να τους τσιμπήσουμε με ένα πηρούνι, τους αδειάζουμε σε ένα ταψάκι με το νερό τους. Προσθέτουμε χυμό ντομάτας (και αν θέλουμε λίγο πελτέ ντομάτας), ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λάδι, αλάτι και πιπεράκι.

 Ψήνουμε για 1 ώρα, στους 180 βαθμούς περίπου,

 ώσπου να μείνουν με το λαδάκι τους και να είναι ζουμεροί!...
Καλή όρεξη!!!

4 σχόλια:

Χρυσούλα είπε...

Γεια σου!
Να σε ρωτήσω..πόση ώρα περίπου τους βράζεις;
Και στο φούρνο σε αντιστάσες ή αέρα;

Neli είπε...

Καλησπέρα και καλό μήνα,ωραιους του έχεις φτιάξει μου αρέσουν πολύ οι γίγαντες,καλό μας βράδυ.

Τετράδιο συνταγών είπε...

Χρυσούλα, καλησπέρα! Τους βράζω γύρω στα 40 λεπτά στην χύτρα και στον φούρνο έχω δοκιμάσω και με αντιστάσεις και στον αέρα... Όταν βιάζομαι... στον αέρα! Νομίζω ότι εξατμίζονται πιο γρήγορα τα υγρά τους!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Καλησπέρα Neli! Καλό μήνα να έχουμε!