Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

12 Νοεμβρίου 2012

Παλιές συνταγές με κορν φλάουρ Γιώτης!

Ενθύμια παλιάς εποχής... 
Συνταγές φυλαγμένες με μεράκι,
 στο παλιό σεντούκι 
της κας Κουλοπούλου Αικατερίνης, 
που δεν βρίσκεται πια στην ζωή... 
Ας ταξιδέψουμε λοιπόν 
σε συνταγές παλιές της Γιώτης...
Κρέμα χωρίς αυγά, με κορν φλάουρ Γιώτη
Βάζετε ένα φλιτζανάκι του καφέ (κοφτό) κορν φλάουρ Γιώτη και το διαλύετε με 8-9 φλιτζανάκια κρύο γάλα(λίγο - λίγο). Προσθέτετε 1 + 1/2 φλιτζανάκι ζάχαρη, 1 χαρτάκι βανιλλίνη σουκρέ Γιώτη και λίγη φλούδα λεμονιού. Ψήνετε την κρέμα σε μέτρια φωτιά, δουλεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι, μέχρις ότου βράσει αρκετά και πήξει. Σερβίρετε στα πιάτα. Σαν κρυώσει, περιχύνετε με σιρόπι βύσσινο, ή κοσκινίζετε με κανέλλα "Γιώτη".
 Κρέμα της Ζαχαροπλαστικής Γιώτη
Είναι η βασική κρέμα με την οποία γεμίζουν τα εκλαίρ, τις πάστες, τους κορνέδες κλπ. Δουλεύετε 65 δράμια ζάχαρη μαζί με 4 κρόκους, προσθέτετε 20 δράμια κορν - φλάουρ Γιώτη και λιγάκι κρύο γάλα από 200 δράμια, δουλεύοντας συνεχώς και τέλος το υπόλοιπο γάλα χλιαρό και 2 χαρτάκια βανιλλίνη σουκρέ Γιώτη. Ψήνετε καλά την κρέμα σε μέτρια φωτιά, για να μη μυρίζει το άμυλον. Σαν πήξει και μισοκρυώσει, προσθέτετε και τα 4 ασπράδια, χτυπημένα μαρέγκα μαζί με 2-3 κουταλιές ζάχαρη.
 Πουτίγκα με κορν φλάουρ Γιώτη
Διαλύετε 15 δράμια κορν - φλάουρ Γιώτη με λίγο γάλα κρύο από 200 δράμια, προσθέτετε το υπόλοιπο χάλα χλιαρό, λίγο - λίγο, μια μικρή πρέζα αλάτι και 1 χαρτάκι βανιλλίνη σουκρέ Γιώτη. Βάζετε την κατσαρόλα στην φωτιά και δουλεύετε συνεχώς μέχρις ότου πάρει 2 - 3 βράσεις. Κατεβάζετε την κατσαρόλα, προσθέτετε 2 κρόκους έναν - έναν, δουλεύοντας πάντα, 40 δράμια φουντούκια κοπανισμένα, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν - πάουντερ Γιώτη (λιωμένο μέσα σε μισό ποτηράκι κονιάκ) και 30 δράμια ξανθές σταφίδες (πλυμένες και σκουπισμένες). Χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα μαζί με 2 κουταλιές ζάχαρη και τα σμίγετε με τα άλλα υλικά. Χύνετε το μίγμα σε φόρμα βουτυρωμένη και ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 40 - 45 λεπτά.
Σερβίρετε την πουτίγκα ζεστή με σάλτσα, ή ραντισμένη με κονιάκ και ζάχαρη.
Σάλτσα για πουτίγκα με κορν φλάουρ Γιώτη
Χτυπάτε 2 κρόκους μαζί με 50 δράμια ζάχαρη. Διαλύετε ιδιαιτέρως, 1 κουταλιά της σούπας κορφτό κορν - φλάουρ Γιώτη μέσα σε μισό ποτήρι του κρασιού  νερό και το σμίγετε σιγά - σιγά με τους κρόκους, δουλεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε 50 δράμια κρασί γλυκό και μισό ποτηράκι του κρασιού κονιάκ. Ψήνετε την σάλτσα με σιγανή φωτιά, μέχρις ότου δέσει καλά. Περιχύνετε αμέσως την πουτίγκα.
... και Καλήν Επιτυχίαν!!!

Μετατροπή: Δράμια σε Γραμμάρια

    1 Δράμι = 3,2 γραμμάρια
    10 Δράμια = 32 γραμμάρια
    100 Δράμια = 320 γραμμάρια
    200 Δράμια = 640 γραμμάρια
    300 Δράμια = 960 γραμμάρια
    1 οκά = 400 Δράμια = 1280 γραμμάρια
Ευχαριστούμε την κα Καλλιρόη για την παραχώρηση του υλικού.

11 σχόλια:

Τόνια είπε...

Τι ωραία! Παλιές συνταγές! Λατρεύω τις κρεμούλες.

Τόνια είπε...

Αυτά τα δράμια πως να τα μετατρέψει κανείς;

ΕΛΕΝΑ είπε...

Φοβερή ανάρτηση, ενθύμια μιας άλλης εποχής, το βρίσκω πολύ συγκινητικό που με επιμέλεια φυλάχθηκαν!
Φιλιά!

christina's eyes είπε...

καταπληκτικά στοιχειά μπράβο σου που τα βρήκες!

Τόνια είπε...

ακυρο το τελευταίο μου σχόλιο (με γεια τα μάτια, που λένε...)

Selcouth είπε...

H μητέρα μου έφτιαχνε πολλά γλυκά και μάζευε κι εκείνη συνταγές. Τετράδια ολόκληρα είχε γράψει! Ωραία ανάρτηση και με πολλές αναμνήσεις.
Καλή εβδομάδα να έχεις!

Τετράδιο συνταγών είπε...

<3!!!

Γεύσεις Εύβοιας είπε...

Θυμήθηκα τη μαμά μου και τα τετράδια της μαγειρικής της !!!
Με συγκίνησες αγαπημένο Τετράδιο ...γλυκύτατη ανάρτηση..μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία μέσα από το Κορν Φλάουρ !!!!!!!!!!!

Ποδηλάτισσα είπε...

Τι φανταστικές συνταγές...... παιδικές γεύσεις!!!!!! ευκαιρία να τις ξαναφτιάξουμε!!!!!! Καλή σου μέρα!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για την προσπάθειά σου! Πολύ μου αρέσει η αναδρομή στα παλιά δημοσιεύματα... Είμαι κι εγώ λάτρης παλιών περιοδικών, βιβλίων κλπ. Μπράβο και πάλι που μας ταξιδεύεις. Ευχαριστούμε. Σοφία

Τετράδιο συνταγών είπε...

Χαίρομαι που αγαπάτε την προσπάθειά μου! Πιο πολύ όμως χαίρομαι που δείχνετε αγάπη σε ό,τι μας φέρνει νοσταλγία και αναμνήσεις! Σας ευχαριστώ όλους!