Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

13 Νοεμβρίου 2012

Ατομικές μπουγάτσες!

Μπουγάτσες με γλυκιά κρέμα... χωρίς αυγά...
Από την μαμά μου!   
Σκέτη απόλαυση!
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας (12 φύλλα)
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για την κρέμα:
1 κιλό γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες
4 κουταλιές σούπας βούτυρο

Ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα, να ζεσταθεί σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Όταν ζεσταθεί αρκετά το γάλα, ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τις βανίλιες και τις 4 κουταλιές βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. (Ανακατεύουμε που και που να μη μας πιάσει κρούστα, ενώ κρυώνει).
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με βούτυρο. Βάζουμε δεύτερο φύλλο, το αλείφουμε ξανά με βούτυρο και διπλώνουμε τα φύλλα όπως είναι στη μέση. Βάζουμε 3 - 4 κουταλιές γεμάτες από την κρέμα μας στην στενόμακρη πλευρά του φύλλου, αφήνοντας περιθώρια δεξιά και αριστερά. Κλείνουμε τις άκρες καλά και τυλίγουμε σε φάκελο (2 με 3 τυλίγματα). Βουτυρώνουμε τις άκρες καλά για να κολλήσει το φύλλο μας. Γίνονται 6 με 7 κομμάτια. (Σ΄αυτό το σημείο και ενώ είναι κρύα, μπορούμε να τα τυλίξουμε με μεμβράνη και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη, ώστε να τα ψήσουμε κάποια άλλη φορά.)
Τοποθετούμε τις μπουγάτσες στο βουτυρωμένο ταψί της κουζίνας μας, τις βουτυρώνουμε και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, από 25 έως 30 λεπτά. Όταν ψηθούν τις σερβίρουμε ζεστές, κομμένες σε κομμάτια και πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη και κανέλα!
Είναι υπέροχες!

 Καλή επιτυχία!!!

7 σχόλια:

sundayspoon είπε...

Πολύ ωραίες φαίνονται και το φύλλο δείχνει τόσο τραγανό! Στην δική μου θα ήθελα διπλή δόση άχνη και κανέλα!!!

Τόνια είπε...

Κολασμένες φαίνονται!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Δεν έχω καλύτερο πρωινό από καφεδάκι και μια ζεστή μπουγάτσα να μοσχοβολάει κανελίτσα!
Φιλιά!

christina's eyes είπε...

super!!!

Selcouth είπε...

Μια φίλη να έχω για καφέ (δεν σου λέω παραπάνω!) δεν πρόκειται να μείνει ούτε φυλλαράκι! Τις ψήνεις στο φούρνο με αντιστάσεις ή στον αέρα;
Πολύ ωραίες φαίνονται! Καλό απόγευμα!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Φίλη μου Selcouth... Στον αέρα τις έψησα, αλλά μπορείς και με αντιστάσεις! Καλό σου βράδυ!

Neli είπε...

Μια καλοφτιαγμένη μπουγάτσα τρώγεται ότι ώρα και να είναι,θάθελα λίγη τώρα ,καλό βράδυ ,φιλιά.