Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

17 Νοεμβρίου 2012

Ρεβύθια σούπα!


Παραμύθι, μύθι, μύθι
το κουκί και το ρεβύθι
εμαλλώνανε στη βρύση
για το πότε θ' αρχινίσει...
 


Πήρα ρεβύθια ωραία με το κιλό, από ένα παζάρι που γινόταν στην περιοχή μας! Από την παραγωγή  στην κατανάλωση!... μου είπε, και με συμβούλεψε να τα βάλω όχι με σόδα στο νερό, αλλά με αλάτι!...

Βάζουμε λοιπόν τα ρεβύθια (γύρω στα 500 γραμμάρια) σε νερό με αλάτι, να μείνουν όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα, τα στραγγίζουμε και τα τρίβουμε λίγο να φύγουν οι πολλές φλούδες τους. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει, κόβουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό μέσα, ρίχνουμε λαδάκι αρκετό, αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν αρκετή ώρα, ώσπου να μαλακώσουν (περίπου 1 + 1/2 ώρα). Όταν δούμε ότι έβρασαν, παίρνουμε με βαθιά κουτάλα λίγο από τον ζωμό τους σε ένα πιάτο, ρίχνουμε 1 - 2 περίπου κουταλιές σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά. Μετά στίβουμε 1 ή 2 λεμόνια μέσα, ανακατεύοντας συνέχεια και το ρίχνουμε όλο αυτό μέσα στην κατσαρόλα με τα ρεβύθια μας. Ανακινούμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε γύρω στα 5 λεπτά να σιγοβράσει και να χυλώσει. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και αν θέλουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό!!!
Νοστιμότατο πιάτο και κυρίως υγιεινό!!!

Καλή όρεξη!!!

2 σχόλια:

christina's eyes είπε...

αγαπημένο φαγάκι

Tante Kiki είπε...

Φαίνονται πολύ νόστιμα!!!!