Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

27 Νοεμβρίου 2012

Χταπόδι πιλάφι!


Υλικά:
1 κιλό χταπόδι
1/2 κιλό κρεμμύδια
1 κιλό ντομάτες φρέσκες ή 1 κουτί χυμό ντομάτας
1 ποτήρι λάδι
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο
αρκετή ρίγανη

Εκτέλεση:
Πλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε κομματάκια όχι πολύ μικρά. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι, τα κρεμμύδια κομμένα φέτες και λίγο νερό (το χταπόδι δεν πρέπει να καβουρδιστεί, γιατί γίνεται σκληρό). Τα σιγοβράζουμε 10 λεπτά περίπου, προσθέτουμε τη ρίγανη, λίγο αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό ντομάτας και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε 6 -7 ποτήρια νερό να βράσει. Πλένουμε καλά το ρύζι και το ρίχνουμε στο βραστό νερό με λίγο αλάτι. Αφού βράσει το ρύζι, καίμε το βούτυρο και το περιχύνουμε. Το φορμάρουμε σε μικρά φορμάκια και σερβίρουμε από 2 - 3 σε κάθε πιάτο. Βάζουμε το χταπόδι με τη σάλτσα επάνω ή στα πλάγια.

Καλή όρεξη!

4 σχόλια:

DIMI είπε...

Πολύ όμορφη συνταγή!Οτι πρέπει γιά τίς ημέρες νυστείας!Μού αρέση πολύ καί τό χταπόδι!Καλό βράδυ!Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ξεχωριστό φαγάκι, πολύ νόστιμο όχι μόνο για τις νηστείες, αλλά για κάθε εποχή!
Καλό βράδυ!

Tonia Papadea είπε...

Με ρυζάκι δεν το έχω φάει! Συνήθως με κοφτό μακαρονάκι αλλά η γεύση του χταποδιού φαντάζομαι θα είναι σούπερ!

sundayspoon είπε...

Πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο φαγητό! Γι' αυτούς που νηστεύουν και όχι μόνο!!!
Καλημέρα!