Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

24 Νοεμβρίου 2012

Σαραγλί


Υλικά:
Για τη γέμιση:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
700 γραμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
1/2 κιλό ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
1 + 1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
Για το σιρόπι:
2 + 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 + 1/2 φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές γλυκόζη
χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Για τη γέμιση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο. Ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με το βούτυρο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε, αλείφοντάς τα ένα - ένα με πινέλο. Ρίχνουμε μικρή ποσότητα γέμισης, γυρίζουμε τις άκρες και τις τυλίγουμε απαλά σε ρολό. Τα τοποθετούμε στο ταψί κυκλικά (από τα πλαϊνά προς το κέντρο του ταψιού). Αφού τελειώσουν τα υλικά μας, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά και περιχύνουμε το γλυκό μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει και να "τραβήξει" καλά το σιρόπι. Το κόβουμε και το σερβίρουμε σε πιατέλα.

Καλή επιτυχία!!!

Μικρασιάτικη συνταγή (του 1922)

Δεν υπάρχουν σχόλια: