Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

5 Νοεμβρίου 2012

Μικρά μυστικά... που μπορούν να φανούν χρήσιμα!


Φουσκώνει εύκολα, αν...
Για να φουσκώσει η ζύμη του ψωμιού γρηγορότερα, ζεσταίνουμε το αλεύρι στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, λίγο πριν το προσθέσουμε στη ζύμη.
Άψογες πιέτες...
Για να σιδερώσουμε ευκολότερα τα "πλισέ" υφάσματα, στερεώνουμε τις πιέτες τους με καρφίτσες ή τρύπωμα.
Παγωμένη σαμπάνια...
Αν θέλουμε να παγώσουμε μια σαμπάνια τη βραδιά των Χριστουγέννων στα γρήγορα, γεμίζουμε έναν κουβά μέχρι τη μέση με παγάκια και αποτελειώνουμε με παγωμένο νερό. Βυθίζουμε εκεί τη φιάλη μέχρι και το λαιμό και την αφήνουμε για 25 - 30 λεπτά.
Εύκολο καθάρισμα...
Για να καθαρίσουν τα βραστά αυγά πιο εύκολα, τα σπάμε και από τις δύο άκρες τους.
Σαν φρέσκες...
Για να ξαναζεστάνουμε τις ψημένες πατάτες και να φαίνονται σαν φρεσκομαγειρεμένες, τις βουτάμε για λίγο σε νερό που βράζει και τις βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
* Όταν πρέπει να πασπαλίσουμε με αλεύρι ένα ταψί, που θα ψήσουμε το κέικ μας ή ένα άλλο γλυκό, ας δοκιμάσουμε να το πασπαλίσουμε με κακάο! Το γλυκό μας δεν θα βγει άσπρο και θα γίνει πιο νόστιμο!

* Όταν ετοιμάζουμε ένα γλυκό με ζελέ, μη χρησιμοποιούμε ποτέ φρέσκο ανανά, γιατί περιέχει μια ουσία που εμποδίζει την ζελατίνη να πήξει. Προτιμάμε να βάλουμε ανανά σε κονσέρβα ή να βράσουμε τον φρέσκο ανανά για 5 λεπτά.

* Για να ζεστάνουμε το ψητό ομοιόμορφα χωρίς να ξεραθεί, το αλείφουμε με βούτυρο, το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο.

* Όταν βράζουμε όσπρια, προσθέτουμε στο τέλος του βρασίματος το αλάτι, γιατί αν το νερό της περιοχής μας έχει πολλά άλατα, τα όσπρια θα σκληρύνουν. Προσθέτουμε 5 γραμμάρια σόδα σε κάθε λίτρο νερού.

* Για να διατηρήσουμε τα όσπρια χωρίς ζωύφια, τα βάζουμε σε σκεύος με σκόρδο ή φύλλο μέντας.

* Ένα ωραίο παλιό πιάτο της γιαγιάς μας, αντίκα κεραμικό... μας έκανε μικρά "σπασιματάκια"... Για να μη φαίνονται έντονα, το βάζουμε για λίγο σε καυτό γάλα.

10 σχόλια:

Nena είπε...

ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ!!!ΜΠΡΑΒΟ!!

Κική είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!!ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΟΛΑ

Neli είπε...

Ωραία και χρήσιμα όλα,καλό βράδυ.

oldthings είπε...

Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές !

Τετράδιο συνταγών είπε...

Να είστε καλά! Καλό βράδυ!

loulou είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Καλά αντί για πιέτες διάβασα πίτες...και μετά σίδερο! Και που να με πιάσουν και τα κρύα!
Καλό βράδυ!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Xaxa loulou!!!Μ΄έκανες και γελάω ακόμα από την ώρα που διάβασα το σχόλιό σου!!!!!! Να΄σαι καλά! Καλό ξημέρωμα!

Τόνια είπε...

Εγώ τα περισσότερα δεν τα είχα ακούσει, ειλικρινά και να φανταστείς ότι τα ψάχνω. Πολύ έξυπνα!

Rania Dam. είπε...

παρα πολύ χρησιμα...όλα!
ευχαριστούμε!

Αριάδνη είπε...

Χρησιμες συμβουλες! Σε ευχαριστουμε, να εχεις ενα ομορφο απογευμα :)