Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

5 Νοεμβρίου 2012

Πίτσα λατρεμένη!

Πίτσα λατρεμένη και λαχταριστή! 
Πίτσα που διαφέρει από τις συνηθισμένες, 
γιατί δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη της! 
Ιδανική λύση για απρόσκλητους επισκέπτες... και όχι μόνο... 
αρκεί να έχουμε τα υλικά στο σπίτι μας! 
Δείτε πόσο εύκολα και απλά γίνεται! 
Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 φαρίνα που φουσκώνει μόνη της (500 γραμ.)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
λίγο αλάτι
1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη
4 κουταλιές σούπας λάδι ελαφρύ
1 μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό (ίσως και περισσότερο)

Για τη στρώση:
14 τετράγωνες φέτες ζαμπόν (γαλοπούλα ή πάριζα)
14 τετράγωνες φέτες τυρί του τόστ που λιώνει
1 κονσέρβα μανιτάρια
2 μεγάλες ντομάτες φρέσκες
1 μεγάλη πιπεριά
λίγες ελιές
λίγη ρίγανη
λίγο βιτάμ

Για την σάλτσα:
1 κουτί ντοματάκια
(Προσθέτουμε στο κουτί με τα ντοματάκια, 1 κουταλάκι ζάχαρη, λίγο αλάτι, ρίγανη και ανακατεύουμε)
ή 5 κουταλιές πελτέ ντομάτας
(Διαλύουμε τον πελτέ με λίγο νερό, προσθέτουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη, λίγο αλάτι, ρίγανη και ανακατεύουμε)
ή κέτσαπ

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, εκτός από το νερό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό, μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή και να κολλάει. Δεν την θέλουμε ελαστική, να είναι λίγο νερουλή!
Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί της κουζίνας μας και ρίχνουμε την ζύμη. Απλώνουμε με τις παλάμες μας τη ζύμη στο ταψί, μέχρι να καλύψουμε και τις άκρες του ταψιού, βουτώντας τα κάθε τόσο σε νερό.
Στη συνέχεια, απλώνουμε την σάλτσα με τα ντοματάκια μας ή το κέτσαπ.
Αραδιάζουμε τις φέτες του ζαμπόν (ή γαλοπούλας ή πάριζας) και μετά τις φέτες του κίτρινου τυριού.
Προσθέτουμε μανιτάρια κονσέρβα και ελιές ψιλοκομμένες και ρίγανη (αν θέλουμε). Κόβουμε σε ροδέλες τις φρέσκες ντομάτες μας και τις πιπεριές μας. Τις βάζουμε κι αυτές από πάνω. Τέλος, σκορπάμε κομματάκια βιτάμ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια!
 Είναι πολύ νόστιμη! Δοκιμάστε την!


* Μπορούμε να προσθέσουμε και μπέικον, λουκάνικα, ή όποιο άλλο αλλαντικό μας αρέσει.
Καλή σας όρεξη!!!

3 σχόλια:

Τόνια είπε...

Ευχαριστούμε για τη συνταγή. Μήπως κατά τύχη ξέρεις, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αρτοπαρασκευαστή για το ζυμάρι;

Τετράδιο συνταγών είπε...

Τόνια καλησπέρα! Αρτοπαρασκευαστή δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου..... Γίνεται όμως τόσο γρήγορα αυτή η ζύμη της πίτσας... που περισσότερο χρόνο θα σου πάρει να βάλεις σε λειτουργία το μηχάνημα!!!!.... Φιλιά, να είσαι καλά!

Neli είπε...

Ωραία συνταγή περίπου την ίδια έχω κι εγω ,τέλεια γίνεται,καλό βράδυ.