Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

14 Νοεμβρίου 2012

Σοκολάτα ρόφημα... με τραγανά μπισκοτάκια!

Τι πιο απολαυστικό από ένα φλιτζάνι 
αχνιστής σοκολάτας, με λίγη σαντιγί από πάνω, 
ιδίως τώρα που χειμωνιάζει;
Ας γευτούμε την υπέροχη γεύση της 
στο πρωινό ή απογευματινό μας ξύπνημα... 
παρέα με αγαπημένα πρόσωπα δίπλα στο τζάκι...

Και τι πιο ωραίο, από το να συνοδέψουμε την σοκολάτα μας με τραγανά μπισκοτάκια, τις "γλώσσες γάτας" όπως λέγονται...
 που γεμάτα ανυπομονησία θα βυθιστούν 
στο σοκολατί νέκταρ της!
Ας πιούμε λοιπόν γουλιά - γουλιά 
το αχνιστό, μυρωδάτο ρόφημά μας... 
και ας γευτούμε τα ακαταμάχητα μπισκοτάκια 
που θα το συνοδεύουν! 
Καιρός να φορτίσουμε τις "μπαταρίες" μας...
με ζεστασιά, γεύση και ενέργεια!

Για το ρόφημα σοκολάτας
Υλικά (για 4 άτομα):
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
200 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 ml γάλα εβαπορέ
1 κουτί κρέμα γάλακτος 250 ml
Για το πασπάλισμα:
Λίγη κανέλα

Εκτέλεση:
Σπάμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και τη βάζουμε να λιώσει σε μπεν μαρί μαζί με το κονιάκ, τη μισή κρέμα γάλακτος και το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η κουβερτούρα πολύ καλά.
Σερβίρουμε την σοκολάτα σε 4 φλιτζάνια ή ποτήρια. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και γαρνίρουμε με αυτή τις σοκολάτες. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα... και αυτό ήταν όλο!

Για τα τραγανά μπισκοτάκια (Γλώσσες γάτας)
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ 100 γραμ. αλεύρι, προσθέτουμε 125 γραμ. ζάχαρη, λίγη βανίλια και 125 γραμ. αραιή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Χτυπάμε σε μαρέγκα 2 ασπράδια από μικρά αυγά και τα ενσωματώνουμε με προσοχή στο μείγμα, ανακατεύοντας από κάτω προς τα επάνω. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 20 λεπτά και μετά το βάζουμε σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και με άνοιγμα διαμέτρου 1 εκ. και πάνω σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί, καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, σχηματίζουμε πολλά μπαστουνάκια μήκους 6 εκ. περίπου σε απόσταση το ένα από το άλλο. Τα ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά. Πρέπει να πάρουν χρώμα μόνο τα πλαϊνά ενώ το εσωτερικό παραμένει ανοιχτόχρωμο. Δεν ανησυχούμε αν όταν τα ξεκολλήσουμε από το χαρτί μας φαίνονται μαλακά... γίνονται σκληρά αμέσως μόλις κρυώσουν!
Καλή επιτυχία!!!

"Το ρόφημα σοκολάτας από παλιά συνταγή της Νουνού"

2 σχόλια:

sundayspoon είπε...

Σοκολάτα και μπισκότα, το καλύτερό μου! Ειδικά για τα κρύα απογεύματα του χειμώνα που βαριέσαι να βγεις από το σπίτι...

Selcouth είπε...

Έλειψα μια μέρα κι έχασα τόσες αναρτήσεις! Άσε που κόντεψα να χάσω τη σοκολάτα και τα μπισκοτάκια! Αχ να είχα λίγα τώρα...!!! Μου αρέσει πολύ και το όνομά τους! :) Ευτυχώς που φαίνονται εύκολα κι έχω ελπίδες να τα βγάλω της προκοπής!