Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

28 Νοεμβρίου 2012

Ξεροτήγανα!

Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 ποτηράκι τσικουδιά
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό ή όσο πάρει
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Επιπλέον:
λάδι για το τηγάνισμα
3 φλιτζάνια τσαγιού ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
μια πρέζα γαρίφαλα σκόνη
2 κουταλιές ζάχαρη

Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ. Ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε την τσικουδιά, το λάδι, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε το μείγμα, παίρνοντας μέσα λίγο λίγο το αλεύρι, ώσπου να γίνει ζύμη σφιχτή. Αφήνουμε τη ζύμη να μείνει για λίγο. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και το κόβουμε σε 4 ίσες λωρίδες. Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε βαθιά κατσαρόλα. Τυλίγουμε τις λωρίδες μια - μια χωριστά στα δάχτυλά μας, ώστε να πάρουν το σχήμα σπιράλ. Ξεκινάμε τυλίγοντας στα 2 δάχτυλα τη λωρίδα φύλλου, μετά στα 3 και κατόπιν στα 4 δάχτυλα, ώσπου να τελειώσει η λωρίδα. Πιέζουμε την άκρη να κολλήσει και ρίχνουμε τα ξεροτήγανα στο καυτό λάδι, να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές, προσέχοντας να μην χάσουν το σχήμα τους. Τα βάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν τελειώσουν όλα τα ξεροτήγανα, ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το μέλι και το 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις γίνει μέτριο σιρόπι, προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού. Αρχίζουμε να βουτάμε ένα - ένα τα ξεροτήγανα στο σιρόπι. Αν δούμε ότι το σιρόπι έπηξε, αραιώνουμε με το υπόλοιπο νερό. Αναμειγνύουμε την καρυδόψιχα με την κανέλλα, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη. Αφού σιροπιάσουμε όλα τα ξεροτήγανα, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα της καρυδόψιχας.

Καλή επιτυχία!!!

3 σχόλια:

christina's eyes είπε...

είναι κάπως δύσκολο!


Christina by Christina's eyes

DIMI είπε...

Τρελλαίνιμαι γιά τά ξεροτήγανα!Θά τά φτιάξω γιά τήν πρωτοχρονιά!Υπέροχη συνταγή!Καλό βράδυ!

yon chie είπε...

καλημέρα σας κι απο εμένα.

φαίνεται πολύ νόστιμη η συνταγή! σε περίπτωση που δεν έχουμε τσικουδιά ή ούζο με τι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε; ευχαριστώ πολύ!