Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

29 Νοεμβρίου 2012

Γαλατόπιτα από τα όμορφα Ζαγοροχώρια!

Ένας γλυκός πειρασμός, 
από τα όμορφα και γραφικά Ζαγοροχώρια!
Υλικά:
1 + 1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 + 1/2 κουτί νερό
250 γρ. σιμιγδάλι
8 φύλλα κρούστας
λίγο βούτυρο για τα φύλλα
6 αυγά
4 δόσεις άρωμα βανίλιας
1/2 πακέτο βούτυρο
100 γρ. αμυγδαλόψιχα τριμμένη
Για το σιρόπι:
1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 λίτρο νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
λίγη κανέλλα σκόνη
Εκτέλεση:
Αραιώνουμε το ζαχαρούχο γάλα με το νερό, ανακατεύοντας πολύ καλά. Βάζουμε τη μισή ποσότητα του γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και το διατηρούμε ζεστό. Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και διαλύουμε το σιμιγδάλι. Χτυπάμε τα 4 αυγά και τα προσθέτουμε μαζί με τις βανίλιες στο μείγμα, ανακατεύοντας πολύ καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά - σιγά το γάλα που έχουμε κρατήσει στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το βούτυρο και βάζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά να βράσει, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε στην κρέμα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε κατά διαστήματα, μέχρι να κρυώσει. Αλείφουμε τα φύλλα με βούτυρο και τα στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Απλώνουμε πάνω στα φύλλα την κρέμα και κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων από το ταψί. Χτυπάμε τα υπόλοιπα αυγά με 3 κουταλιές ζάχαρη και απλώνουμε το μείγμα στην κρέμα. Ψήνουμε τη γαλατόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Μόλις ψηθεί το γλυκό, το βγάζουμε από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Όταν το απορροφήσει, το πασπαλίζουμε με κανέλλα!

Καλή επιτυχία!!!
 
Συνταγή από το Ζαχαρούχο Γάλα Βλάχας (έτος 1999)

5 σχόλια:

Marcela Gmd είπε...

Wow delicious!!! I have an award for you in my blog!!!
Hope you like...
Have a wonderful weekend! and my G+ for you...

Besos, desde España, Marcela♥

christina's eyes είπε...

από όπου και αν είναι μου αρέσει πολύ!

Christina by Christina's eyes

Lila Xagorari είπε...

Πολύ ωραία συνταγή, το ζαχαρούχο θα κάνει τη διαφορα!!!!!!!

DIMI είπε...

Kαλησπέρα φίλη μου!Μού αρέση πολύ αυτή η συνταγή!Φανταστική γαλατόπιττα!Καλό βράδυ!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Thank you for your award!!!! Very nice! Good day Marcela !