Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

20 Νοεμβρίου 2012

Της Παναγιάς της Πολυσπορίτισσας.... Πολυσπόρια!


Σημαντική γιορτή τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου που λέγεται και «ημέρα της Παναγίας της Αρχισπορίτισσας» ή «Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας» ή και της «Ξεσπορίτισσας"» ταυτιζόμενη με τις γεωργικές εργασίες, ή ακόμα και «Πολυσπορίτισσας» επειδή την ημέρα αυτή συνηθίζεται να βράζουν πολυσπόρια, τη λεγόμενη «μαεργιά».
Τα πολυσπόρια είναι παραδοσιακό φαγητό που το έφτιαχναν την παραμονή ή το πρωί της 21ης Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου), για να ευλογηθεί η σπορά που έχει ήδη γίνει, ώστε να είναι καρπερή. Σε κάποια μέρη πήγαιναν και στην εκκλησία ένα πιάτο από το φαγητό, επίσης για ευλογία.


Πολυσπόρια νόστιμα, υγιεινά και παραδοσιακά!... 
Χρόνια πολλά στις Μαρίες!!!

Υλικά:
φασόλια κόκκινα-φακές-ρεβύθια-σιτάρι (όλα μαζί μισό κιλό)
1 κιλό καλαμπόκι άσπρο
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
λίγη κανέλα και ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση: 
Βάζουμε το καλαμπόκι στο νερό να μουλιάσει. Καλό είναι να το βάλουμε από το βράδυ. Σε περίπτωση που δεν βάλουμε το καλαμπόκι να μουλιάσει, βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν στην χύτρα με λίγο αλάτι για 1 + 1/2 ώρα και όταν βράσουν και χυλώσουν και μείνουν με λίγο ζουμάκι τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη.

Της Παναγιάς της Πολυσπορίτισσας, λοιπόν... 
Και καταγράφει ο Φίλιππος Βρετάκος ("Οι δώδεκα μήνες του έτους και αι κυριώτεραι εορταί των"): "Ονομάζουν όμως αυτήν και Πολυσπορίτισσα (Ευρυτανία, Δυτ.Μακεδονία, κ.α.), επειδή την ημέραν αυτήν, κατά το έθιμον, έβραζαν εντός χύτρας "πολυσπόρια", ήτοι διαφόρους δημητριακούς καρπούς και όσπρια, ως σιτάρι, αραβόσιτον (καλαμπόκι), λαθούρια, ρεβίθια, φασόλια, κουκκιά κ.τ.λ., τα οποία εμοίραζαν εις τον κόσμον "για τα χρόνια πολλά", δια να εξασφαλίσουν δηλαδή κατά το ερχόμενο έτος την αφθονίαν των καρπών. [...] μοιράζουν δηλαδή "απαρχές" και θυμίζουν τα αρχαία "Πυανέψια" του ίδιου περίπου μήνα. Και ο Δημ.Λουκόπουλος ("Γεωργικά της Ρούμελης", Αθήναι 1938, σ.171) αναφέρει: "Την 21ην Νοεμβρίου, οι γεωργοί γιορτάζουν την πολυσπορίτισσα ή Μεσοσπορίτισσα. Πολυσπορίτισσα λένε, γιατί σε πολλά χωριά παίρνουν πολυσπόρια (σιτάρι, καλαμπόκι, κουκκιά, κ.λ.π.) και πάνε στην πηγή, τα ρίχνουν μέσα και λένε: όπως τρέχει το νερό, να τρέχη το βιό. Παίρνουν νερό και γυρίζουν. Επίσης τη μέρα αυτή αντίς άλλο φαγητόι βράζουν τα πολυσπόρια, τρώνε και μοιράζουν και σε δικούς τους για χρόνια πολλά. Μεσοσπορίτισσα, όπως λένε, το είπαν με το να μεσιάζη τότε η πρώιμη σπορά τους. Κι αυτή τη μέρα βασιλεύει η πούλια, αν τύχη ξαστεριά. Κι όπως θα κάμη αυτήν τη μέρα, θα κάμη και τις σαράντα κατοπινές μέρες."

5 σχόλια:

loulou είπε...

Τί ωραία που είναι αυτά τα παλιά και ξεχασμένα! Στο έχω ξαναπει νομίζω, το ιστολόγιο σου με ταξιδεύει στον χρόνο και με ηρεμεί.. Μπράβο για την εναλλακτικότητα του περιεχομένου του!

Ποδηλάτισσα είπε...

Καταπληκτική ανάρτηση!!!!!! Η Παναγιά μας να είναι πάντα κοντά σου!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη ανάρτηση! Εμείς, αυτή περίπου τη συνταγή (εκτός των φασολιών!) την φτιάχνουμε της Αγίας Βαρβάρας και λέμε πως κάνουμε "τα Βάρβαρα"! αυτή η έκδοση έχει μικρασιάτικη καταγωγή, και είναι για την υγεία των παιδιών, οπότε τη φτιάχνουν οι νοικοκυρές από βραδύς και τη μοιράζουν το πρωί, εκτός από τα παιδιά τους και σε όλα τα παιδάκια της γειτονιάς.

Φιλάκι γλυκό!

sundayspoon είπε...

Κάθε φορά που διαβάζω μια ανάρτησή σου, μαθαίνω και κάτι καινούργιο!!! Συγχαρητήρια για το τόσο ενδιαφέρον περιεχόμενο!
Καλημέρα!

christina's eyes είπε...

πότε δεν ανάμιξα τα όσπρια αλλά θα το δοκιμάσω