Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

7 Νοεμβρίου 2012

Γλυκό κουταλιού καρότο!

 Μια φορά κι έναν καιρό ήτανε μια αγκινάρα, 
που ήταν όμορφη πολύ κι είχε μια κρυφή λαχτάρα!
 Γνώρισε στην λαϊκή ένα όμορφο καρότο, κόκκινο και στρουμπουλό κι από βιταμίνες πρώτο!!!
Η αγκινάρα η τρυφερή, τα φυλλαράκια της μαδούσε, 
μ΄αγαπά δε μ΄αγαπά τη καρδούλα της ρωτούσε... Το καρότο την κοιτά και τα μάτια του βουρκώνουν κι απ΄τα δάκρυα στη γη, αγκινάρες δυο φυτρώνουν... Η καλή νοικοκυρά τ΄αγοράζει και τα δύο, να τα βράσει μ΄αρακά και τα χώνει στο ψυγείο... 
Μα εκεί μέσα απ΄το κρύο, η αγκινάρα έχει πεθάνει, 
το καρότο αγκαλιά την κρατάει να τη ζεστάνει... 
Μα ήρθε η μέρα η κακιά για να μπουν στην κατσαρόλα, 
για να βράσουνε μαζί με τα ζαρζαβατικούλια όλα...!




Υλικά:
1 κιλό καρότα
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
2 βανίλιες
χυμό 1 λεμονιού
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)




Εκτέλεση:
(Αγοράζουμε καρότα γύρω στα 1200 γραμμάρια, για να μας μείνει καθαρισμένο 1 κιλό).
Πλένουμε τα καρότα μας, τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι να φύγει η φλούδα τους. 

Μετά τα τρίβουμε ένα ένα σε απλό χοντρό τρίφτη  ή στον ειδικό τρίφτη για λαχανικά, ώστε να έχουμε μακρόστενες λωρίδες.

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν (εκτός από τον χυμό λεμονιού), σε σιγανή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τις λωρίδες του καρότου και αφήνουμε να βράσουν, ώσπου  να δέσει το σιρόπι.
Όταν δούμε ότι το σιρόπι μας έχει δέσει, (να είναι σαν παχύρρευστο λάδι), ρίχνουμε μέσα τον χυμό λεμονιού, αφήνουμε λίγα λεπτά να βράσει και να ενωθεί,
 προσθέτουμε και αμύγδαλα ασπρισμένα (αν θέλουμε) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!
Και όταν το βάζουμε πάνω σε γιαουρτάκι...... 
δεν σας λέω τίποτα!!!!
Δοκιμάστε το! Είναι σκέτη απόλαυση!

Καλή επιτυχία!!!


10 σχόλια:

sundayspoon είπε...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γλυκό του κουταλιού καρότο, αλλά φαίνεται νόστιμο και εύκολο. Καταγράφεται λοιπόν για μελλοντικές "δημιουργίες"...

hamomilaki Anthemis είπε...

Είναι σίγουρο ότι θα αρέσει πολύ στα χαμομηλάκια (μικρά και μεγάλα) :)
το ανεβάσαμε εδώ:
http://hamomilaki.blogspot.gr/2012/11/k-k-glyko-koutaliou-karoto.html

christina's eyes είπε...

καταπληκτικό !!!!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Eνα από τα πολύ αγαπημενα μου γλυκά κουταλιού!
Και πάνω από γιαουρτάκι είναι σκέτη απόλαυση!
Φιλιά, καλό απόγευμα!

ΜΑΡΙΑ Π. είπε...

Μου αρέσουν όλα τα γλυκά του κουταλιού, καρότο δεν σκέφτηκα ποτέ! Τρώω πολλά καρότα (όπως ο bugs bunny χαχα!) αλλά θα την έχω στα υπόψη την συνταγή γιατί μου φαίνεται και εύκολη!

Κική είπε...

ΠΩΠΩ!!!!!ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!!!! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΕΣ ΣΑΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΑΓΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ . ΚΑΛΥ ΣΑΣ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΥΣΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.

Ειρήνη Ε. είπε...

Πετυχημένο το γλυκό καρότο. Ωραίο το χρώμα του. Δεν θα το φανταζόμουν μόνο επάνω από γιαουρτάκι, αλλά και με παγωτάκι βανίλια, θα είναι ακόμα νοστιμότερο! Καλοφάγωτο!
Καλή σου ημερα.

Eri είπε...

Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ και ούτε που το σκέφτηκα! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε πολύ σύντομα κιόλας!
Φιλιά πολλά!

Irene Savvidou είπε...

ΤΟ ΕΧΩ ΗΔΗ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΟΙΜΑΖΩ.
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΑΦΟΥ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ ΣΤΟ ΣΥΡΟΠΙ ΠΟΥ ΣΙΓΟΒΡΑΖΕΙ, ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Η ΣΥΝΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΙΓΟΒΡΑΖΟΥΜΕ;

Τετράδιο συνταγών είπε...

Καλή μου Irene, εγώ δεν την ανεβάζω τη φωτιά, το αφήνω ώσπου να δέσει όπως είναι... Εύχομαι να σου έγινε ωραίο το γλυκάκι!