Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

22 Νοεμβρίου 2012

Λάχανο γεμιστό!

Παλιότερα αυτό το φαγητό το έτρωγαν ως επίσημο στις γιορτές των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ένα χειμωνιάτικο φαγητό, το οποίο το συνόδευαν με κόκκινο κρασί. Συνεχίζουν να το μαγειρεύουν μερικοί μέχρι και σήμερα και είναι ένα ξεχωριστό και εύγεστο φαγητό.
 Υλικά: 
1 μεγάλο άσπρο λάχανο
1 κιλό χοιρινό κρέας για τηγανιά
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ξερά
2 καρότα
1 ματσάκι μαϊντανό
1 + 1/2 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα (τριμμένη)
1 ποτήρι ρετσίνα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο, ελαιόλαδο
κρασί
βούτυρο

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το λάχανο και αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι από τη βάση του. Στη συνέχεια με ένα μαχαιράκι και ένα κουτάλι ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο και αφαιρούμε σταδιακά τα εσωτερικά του φύλλα.
Μείγμα τηγανιάς:
Αφού πλύνουμε την τηγανιά (χοιρινό κρέας), την αφήνουμε για δυο μέρες στο ψυγείο σε ένα δοχείο με λάδι, κρασί, λίγη ρίγανη και λίγο πιπέρι (σήμερα μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη μουστάρδα). Όλα αυτά αφήνουν το άρωμά τους στο κρέας.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 φλιτζάνι λάδι και προσθέτουμε το 1 κρεμμύδι τριμμένο. Μόλις αρχίζει να ασπρίζει το κρεμμύδι, προσθέτουμε την τηγανιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό και αλάτι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε μαζί και τα δυο καρότα κομμένα σε ροδέλες.
Μείγμα κιμά:
Σε ένα άλλο τηγάνι, βάζουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι τριμμένο και τον κιμά. Τα πατάμε και ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να διαλυθεί ο κιμάς. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα, αλάτι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, δυόσμο και ρίγανη. Όταν πάρει χρώμα και είναι έτοιμος ο κιμάς, τον κατεβάζουμε από την φωτιά. Ενώνουμε μαζί το μείγμα της τηγανιάς με αυτό του κιμά και έτσι έχουμε έτοιμη τη γέμιση για το λάχανο.
Στη συνέχεια αλατίζουμε εσωτερικά το λάχανο και με τη βοήθεια ενός κουταλιού, βάζουμε μέσα στο λάχανο τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει. Δυο φύλλα του λάχανου που τα έχουμε κρατήσει από την αρχή, τα βάζουμε στο πάνω μέρος, κλείνουμε τα άνοιγμα και μετά γυρνάμε όλο το λάχανο ανάποδα.
Τοποθετούμε το λάχανο σε ένα ταψί και το αλατίζουμε γύρω - γύρω. Επίσης τρίβουμε ντομάτα (ένα φλιτζάνι) και τη ρίχνουμε γύρω - γύρω στο ταψί. Αλείφουμε το λάχανο με λάδι και το ψήνουμε στον φούρνο στους 130 βαθμούς. Η διάρκεια του ψησίματος θα εξαρτηθεί από το πόσο μαλακό είναι το λάχανο από την αρχή. Ενδιάμεσα μπορούμε να βγάλουμε το ταψί από το φούρνο και να αλείψουμε το λάχανο με βούτυτο για να μαλακώσει. Προς το τέλος ρίχνουμε στο σχεδόν ψημένο λάχανο ένα ποτήρι ρετσίνα. Το κόβουμε μια φορά ση μέση και στη συνέχεια σε φέτες και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Καλή όρεξη!!!

Η συνταγή από την κ. Μολώση Φωτεινή

3 σχόλια:

christina's eyes είπε...

φαίνεται τόσο λαχταριστό, το λιμπίστηκα!

oldthings είπε...

Δεν έχω ακούσει η δεί ποτέ αυτή την υπέροχη συνταγή !!!Εντυπωσιακή συνταγή για ένα γεύμα γιορτινό !

sundayspoon είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή συνταγή! Νομίζω ότι θα την προσθέσω σε αυτά που θα ετοιμάσω για το γιορτινό μου τραπέζι! Μπράβο!