Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

8 Νοεμβρίου 2012

Πιτάκια με χοιρινές μπουκιές!

 Μια παλιά συνταγή από την μητέρα μου
που αξίζει να δοκιμάσετε!

Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
λίγη ρίγανη
νερό χλιαρό, όσο πάρει (περίπου 2 φλιτζάνια νερού)
Για την γέμιση:
2 κιλά χοιρινό κρέας για τηγάνι (μαλακό)
4-5 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
1/2 κιλό τυρί φέτα κομμένη σε κύβους
1 ματσάκι μαϊντανό
λίγη ρίγανη
αλατοπίπερο
Για τη σάλτσα:
2 τριμμένες ντομάτες ώριμες
1 κουταλιά ντοματοχυμό (κονσέρβας)
λίγο λάδι
λίγη ζάχαρη
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την ζύμη:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη και ρίγανη. Λιώνουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και την ρίχνουμε μέσα. Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό, μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσετούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, ή στον φούρνο μας στους 50 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε την γέμιση:
Κόβουμε το χοιρινό σε μπουκιές, το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι έτσι όπως είναι με τα νερά του, να βράσει. Αφού βράσει για 5 λεπτά περίπου, ρίχνουμε το νερό και τα ξεπλένουμε καλά για να φύγει ο αφρός τους. Ρίχνουμε λάδι στο τηγάνι μας και τα βάζουμε ξανά μέσα. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για λίγο, όχι να πάρουνε πολύ χρώμα όμως. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, ρίχνουμε αλάτι και τα αφήνουμε να μαραθούν (το αλάτι βοηθάει να μαραθούνε πιο γρήγορα). Αφού "καραμελώσουν", ρίχνουμε πιπεράκι και ρίγανη. Σιγοβράζουμε, ώσπου να μείνουν με το λάδι τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο τηγάνι.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και τα σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και κόβουμε το τυρί φέτα σε κυβάκια.
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας, την ζυμώνουμε λίγο, την βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας μας και την ανοίγουμε σε ένα μακρόστενο ρολό. Χωρίζουμε το ρολό σε 10 κομμάτια που τα κάνουμε μπαλίτσες. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο φύλλο, πάχους 2 εκ. περίπου. 
Βουτάμε ένα πινέλο στην σάλτσα που φτιάξαμε και αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου που ανοίξαμε. Στην συνέχεια πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό το κέντρο του φύλλου. Με ένα κουτάλι παίρνουμε μερικά κομμάτια από το κρέας μας και τα βάζουμε πάνω από τον μαϊντανό. Από πάνω βάζουμε μερικά κυβάκια τυριού. Κλείνουμε το φύλλο σε φάκελο, κολλώντας καλά τις άκρες του, για να μην ξεχειλίσει στο ψήσιμο η γέμιση. 
 Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κομμάτια. 
 *Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη άψητα, τυλιγμένα με πλαστική μεμβράνη για να τα ψήσουμε κάποια άλλη στιγμή.

Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή σε κόλλα ψησίματος. Αν θέλουμε, αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο αυγό χτυπημένο σε γάλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να δούμε ότι ροδοκοκκίνησαν. Μπορεί να χρειαστεί να ψηθεί σε λιγότερους ή περισσότερους βαθμούς, ανάλογα με το πόσο καίει η κουζίνα του καθενός.
Γενικά δεν θέλει πολύ ψήσιμο, γιατί ήδη η γέμιση είναι σχεδόν βρασμένη.
Δείτε το βίντεο:

Καλή επιτυχία!!!

6 σχόλια:

daphnofila είπε...

Μμμμμμ φαίνεται νοστιμότατο.Μία συνταγή ότι πρέπει για χειμώνα.Θα τη δοκιμάσω γιατί τρελαίνομαι για πιτοειδή. Καλό βράδυ.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Δεν την έχω ξαναδεί αυτή τη συνταγή και την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα!
Εχω αδυναμία σε όλες τις πίτες και τα πιτάκια, και με ενθουσίασε!
Καλό απόγευμα!

Τόνια είπε...

Ωραία χειμωνιάτικη συνταγή!

sundayspoon είπε...

Πω πω! Δείχνει πεντανόστιμη! Δεν θα έλεγα όχι σε ένα κομμάτι...

Parents Land Gr είπε...

Πολυ ομορφα πιτακια.Και εχουν ωραια χρωματα.

Lila Xagorari είπε...

Τις παλιές συνταγές τις δοκιμάζουμε πάντα...δείχνει υπέροχη!!!