Παραδοσιακή Βορειοελλαδίτικη συνταγή
Υλικά:
8 σπιτικά φύλλα
1 + 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
4 καρότα τριμμένα
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη
5 αυγά ελαφρά χτυπημένα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας λάδι για τη γέμιση
και 1/2 φλιτζάνι λάδι για τα φύλλα
αλάτι, πιπέρι
1 κύβο λαχανικών
3 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τα σπιτικά φύλλα
δείτε εδώ
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα με 3 κουταλιές λάδι. Προσθέτουμε τα καρότα, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό μαζί με τον κύβο και το ρύζι. Σιγοβράζουμε το μείγμα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί, τον μαϊντανό και το βούτυρο. Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 35 εκ. και στρώνουμε 5 φύλλα, αλείφοντας ανάμεσα με λάδι και αφήνοντας να προεξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα του ρυζιού πάνω στα φύλλα και κόβουμε τα περισσεύματά τους. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα, έτσι ώστε να σχηματίσουμε έναν κόθρο. Λαδώνουμε καλά και ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς, 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της!
Καλή όρεξη!!!
4 σχόλια:
Καλό μεσημέρι.Πρώτη φορά βλέπω τέτοια συνταγή.Μου έχεις εξάψει την περιέργεια. Θα τη δοκιμάσω γιατί φτιάχνω πίτες, αλλά τις κλασικές συνταγές. Μμμμμ!!! ωραία ιδέα. Φιλιά και καλό Σ/Κ.
Φαίνεται πολύ ωραία! Θα τη δοκιμάσω! Πειράζει αν βάλω λιγότερα αβγά;
δε το γνώριζα αυτό το φαγάκι! πάντως πεθαίνω για πίτες!
Sundayspoon, τουλάχιστον 4 αυγά τα θέλει!!!! Καλό βράδυ σε όλες!
Δημοσίευση σχολίου