Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

9 Νοεμβρίου 2012

Γιουβέτσι το ελληνικό!

Κλασική συνταγή που έχει πλημμυρίσει 
πολλές Κυριακές τα ελληνικά σπίτια!  
Υλικά:
1 + 1/2 κιλό αρνάκι ή μοσχαράκι σπάλα
500 γραμ. κριθαράκι
1 κουτί φυσικό χυμό ντομάτας, ελαφρά συμπυκνωμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλιτζ.γραβιέρα τριμμένη
1/2 φλιτζ. βούτυρο
1/2 φλιτζ. λάδι
λίγη κανέλα (αν θέλουμε)
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Αφού κάψει το λάδι, ρίχνουμε το κρέας και το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Το σβήνουμε με τον χυμό ντομάτας, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το σκόρδο και λίγο πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει 1 ώρα περίπου, μέχρι να απορροφήσει τη σάλτσα του. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε λίγο το κριθαράκι μας. Ρίχνουμε βραστό νερό (για κάθε φλιτζάνι κριθαράκι, 3 φλιτζάνια βραστό νερό). Πρέπει να είναι ζεστό το νερό, για να μη σταματήσει ο βρασμός... και έτσι το κριθαράκι μας θα γίνει πιο σπυρωτό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να έχει λίγο νερό. Παίρνουμε πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε το κριθαράκι, βάζοντας ανάμεσα τις μερίδες του κρέατος με την σάλτσα. Σκεπάζουμε με το τριμμένο τυρί, περιχύνουμε με 2 - 3 κουταλιές βούτυρο και το βάζουμε να ροδίσει ελαφρώς σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς.

Καλή όρεξη!!!

"Από παλιά συνταγή της ΑΒΕΖ"

2 σχόλια:

christina's eyes είπε...

Ελληνικό καλό φαγάκι

Τόνια είπε...

ΑΒΕΖ, που τη θυμήθηκες! Υπάρχει ακόμα; Το γιουβέτσι είναι από τα κυριακάτικα φαγάκια μας και το αγαπώ.