Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

21 Νοεμβρίου 2012

Κρασί γλυκό, ζεστό... για τις κρύες νύχτες του χειμώνα!

Tumblr_lt08nfwntu1ql639ho1_500_large


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει κόκκινο κρασάκι, όσο θέλουμε... Προσθέτουμε 1 σακουλάκι ξύλα κανέλλας, γύρω στα 10 με 15, ή όσα θέλει ο καθένας... Προσθέτουμε καρφιά από γαρίφαλα όσα θέλουμε, που τα βάζουμε σε ένα τούλι από μπομπονιέρα... μισό κουταλάκι τζίντζερ (η ρίζα της πιπερόριζας), 2 φλιτζάνια ζάχαρη άσπρη ή μαύρη, χυμό από 2 - 3 πορτοκάλια, χυμό από 1 λεμόνι, αρκετό μέλι και 1 ποτήρι τσίπουρο ή βότκα. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να ενωθούν οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά με το κρασί. Ενώ σιγοβράζει προσθέτουμε κατά διαστήματα κι άλλο μέλι, αν δεν είναι αρκετά γλυκό, ή μας φαίνεται "βαρύ". Μόλις δούμε ότι μοσχοβολάει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το περνάμε από σίτα ή από φίλτρο του καφέ. Με το φίλτρο του καφέ όμως αργεί λίγο... Το αδειάζουμε σε καράφες και το σερβίρουμε σε ποτήρια με ανοιχτό στόμιο για να αναδύεται το άρωμα, ζεστό ή παγωμένο.
Και μετά κάνουμε αυτοσχεδιασμούς! Μπορούμε να κόψουμε κομματάκια από μήλο ή αχλάδι και να το ρίξουμε μέσα στο κρασί... Επίσης μπορούμε μέσα στην κατσαρόλα μας ενώ βράζει, να προσθέσουμε ό,τι άλλο μας αρέσει... Έχει μια υπέροχη, μαγική γεύση!
 Στην υγειά σας!!!

4 σχόλια:

Ποδηλάτισσα είπε...

Καταπληκτικά υπέροχη συνταγή.... και πολύ χρήσιμη για τις κρύες νύχτες του χειμώνα!!!!!!! Μόνο μία απορία έχω..... αν περισσέψει μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε???????

Τετράδιο συνταγών είπε...

Κοίτα....... δε μου έχει τύχει να περισσέψει...γιατί δεν προλαβαίνει!!!!!!!!!.......αλλά γιατί όχι να μην ξαναζεσταθεί...! Ίσως βέβαια χάσει το πρώτο άρωμά του αν ξαναζεσταθεί, αλλά θα είναι το ίδιο υπέροχο! Καλή σου νύχτα!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Yπέροχο!!
Κάθε Χριστούγεννα ετοιμάζω ζεστό κρασάκι, μοσχοβολάει ο τόπος από τα αρώματά του!

Να απαντησω στην φίλη παραπάνω, αν μου επιτρέπεις, ότι μια χαρά ξαναζεσταίνεται αν περισσέψει.
Αν και σ' εμάς σπάνια περισσεύει επίσης.

Tonia Papadea είπε...

Αυτό το ποτό σε κάνει "φούρνο". Σε κάποια ταξίδια σε κεντροευρωπαικές πόλεις θυμάμαι να το πουλάνε στο δρόμο, να το πίνεις και να ζεσταίνεται το κοκαλάκι σου...