Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

15 Νοεμβρίου 2012

Μπουρδέτο (αλά μαέστρο)

Μια νόστιμη, παλιά, θαλασσινή συνταγή 
από την όμορφη Κέρκυρα!
Υλικά:
(Δόση για 8-10 άτομα)
1 ψάρι 600 - 700 γραμμάρια (περίπου 1 κιλό)
(αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και μικρά ψαράκια)
10 με 12 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι κρασί άσπρο αρετσίνωτο
1 φλιτζάνι λάδι
πιπέρι μαύρο, πάμπρικα
λίγη ζάχαρη
αλάτι, μουστάρδα σκόνη
2 κολοκυθάκια
2 - 3 καρότα
1 - 2 κοτσάνια σέλινο
1 κουταλάκι ντοματοπολτό
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 - 2 πιπεριές μεγάλες
1 ντομάτα φρέσκια
πατάτες έως 1 κιλό (και 200 γραμμάρια παραπάνω)

Για την σάλτσα
2 λεμόνια
1 κουταλιά γεμάτη της σούπας αλεύρι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα να κάψει. Στο μίξερ κάνουμε χυμό το κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγο νερό για να αλεθεί καλύτερα. Το βάζουμε στην κατσαρόλα και τ΄αφήνουμε να βράσει. Το σκόρδο το κόβουμε σε ψιλά κομματάκια, το ρίχνουμε κι αυτό στην κατσαρόλα και τ΄ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μη κολλήσει. Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μετά κόβουμε τα κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράζουν σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και τα ρίχνουμε κι αυτά. Έπειτα την ντομάτα την κόβουμε μέσα στην κατσαρόλα για να πέσει ο χυμός μέσα. (Την ντομάτα την κόβουμε όπως στη σαλάτα). Κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια από το σέλινο και τα φυλλαράκια πολύ λίγο για να μη διαλυθούν στο βράσιμο. Τις πατάτες τις κόβουμε σε φέτες και λίγο χοντρές. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε το 1 ποτηράκι κρασί. Βάζουμε 1 + 1/2 κουταλάκι αλάτι (αν θέλουμε πιο αλμυρό, 2 κουταλάκια), 1 κουταλάκι σκόνη μουστάρδας, πάμπρικα 1 κουταλάκι κοφτό, λίγη ζάχαρη (λιγότερο από μισό κουταλάκι) και λίγη πάστα ντομάτας που την ανακατεύουμε με ζεστό νερό. Τα ανακατεύουμε και δυναμώνουμε την φωτιά στην μεγαλύτερη ένταση. Στο τέλος, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι λάδι και αφήνουμε να πάρει την πρώτη βράση.
Κόβουμε το ψάρι μας σε τρία κομμάτια. Παίρνουμε τη φριτέζα ή ένα σουρωτήρι, βάζουμε μέσα το κομμένο ψάρι και μετά το βάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε από πάνω καυτό νερό. Μόλις πάρει βράση, κλείνουμε την χύτρα. Σε 4 λεπτά είναι έτοιμο.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε ένα πιάτο, ρίχνουμε 1 κουταλιά γεμάτη της σούπας αλεύρι. Στίβουμε 2 λεμόνια και ρίχνουμε λίγο - λίγο τον χυμό στο πιάτο, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει το αλεύρι.
Βγάζουμε την φριτέζα με το ψάρι, από την κατσαρόλα. Μετά ρίχνουμε ζωμό από την σούπα που φτιάξαμε στο πιάτο με τη σάλτσα. Το ανακατεύουμε, όπως γίνεται στο αυγολέμονο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Το βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά και όταν ετοιμαστεί, σερβίρουμε την σούπα, ενώ το ψάρι το έχουμε σε πιατέλα, απ΄όπου μπορεί ο καθένας να σερβιριστεί.

Καλή επιτυχία και Καλή Όρεξη!!!

Η συνταγή είναι από την παλιά τηλεοπτική εκπομπή "Ελληνικό Τραπέζι" (χρονολογία 1987) 

3 σχόλια:

Selcouth είπε...

Ααααχ... Κέρκυρα! Η μητέρα μου ήταν Κερκυραία. Έχω να φάω πάρα πολύ καιρό συνταγές από το νησί. Να είσαι καλά που μου θύμησες μια από αυτές!
Καλό βράδυ!

Neli είπε...

ΩΡΑΊΑ ΣΟΎΠΑ ΕΊΝΙΑ ΑΥΤΉ ΠΟΛΎ ΜΟΥ ΑΡΈΣΕΙ,ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΙΑ

sundayspoon είπε...

Μα τι ωραία συνταγή... Την είχα δοκιμάσει πριν χρόνια στην Κέρκυρα και από τότε τη φτιάχνω φανατικά!
Καλό σ/κ!