Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

13 Δεκεμβρίου 2012

Πατατόπιτα της Πόλης!

Υλικά:
1 κουτί φύλλο κρούστας για πίτες (500 γραμ.)
Για τη γέμιση:
1 κιλό πατάτες βρασμένες, καθαρισμένες και
κομμένες σε κύβους
10 φέτες κασέρι
10 φέτες γκούντα
10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
4 μέτρια κρεμμύδια
3 αυγά
2 κουτ. σούπας μαϊντανό
1/2 φλιτζ. φρέσκο γάλα
2 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη
1/2 φλιτζ. λάδι
αλάτι
πιπέρι
250 γραμ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση:
Ξεπαγώνουμε το φύλλο κρούστας για πίτες. Ξεχωρίζουμε 4 φύλλα, τα βάζουμε στο ταψί που θα φτιάξουμε την πίτα, τοποθετώντας ανάμεσα από το καθένα λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα απλώνουμε ένα - ένα στο τραπέζι.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το μισό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα μπωλ βάζουμε τις πατάτες, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το ζαμπόν, τη γραβιέρα, 2 αυγά ολόκληρα, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε τα μισά ωμά φύλλα, βουτυρώνοντας καλά το καθένα. Στρώνουμε από πάνω τις φέτες κασέρι. Βάζουμε από πάνω δύο από τα ψημένα φύλλα βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα. Απλώνουμε τη γέμιση πατάτας. Τοποθετούμε τα άλλα δυο ψημένα φύλλα βουτυρώνοντας και πάλι. Στρώνουμε με φέτες γκούντα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα ωμά φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα. Χτυπάμε το αυγό με το φρέσκο γάλα καλά και περιχύνουμε την πίτα. Την χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Καλή επιτυχία!!!

Συνταγή από παλιό βιβλιαράκι της "Χρυσής Ζύμης"

1 σχόλιο:

christina's eyes είπε...

Ότι είναι σε μορφή πίτας με κατακτά κάνοντάς με να θέλω να το δοκιμάσω...


Christina by christinaeseyes.blogspot.gr