Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

7 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα από την Ήπειρο!

Η παράδοση λέει ότι οι ευχές πάνω στην Βασιλόπιτα πρέπει να γραφτούν με ολόκληρα αμύγδαλα από την νέα σοδειά, για να πάει καλά η καινούρια χρονιά... 
Υλικά:
(για 6 μερίδες)
1/2 κιλό αλεύρι
250 γραμ. ζάχαρη
6 κουταλιές βούτυρο
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
6 αυγά
1 κουταλιά μαστίχα κοπανισμένη
200 γραμ. χυμό πορτοκαλιού ή
μανταρινιού
250 γραμ. μπράντυ με
1 κουταλάκι σόδα
150 γραμ. αμυγδαλόψιχα
μερικά αμύγδαλα

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ τη μαρέγκα, το βούτυρο και το αλεύρι κουταλιά - κουταλιά, εξακολουθώντας το χτύπημα. Μόλις τελειώσουν τα υλικά, σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το μπράντυ με τη διαλυμένη σόδα, τον χυμό, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο και την αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη. Ανακατεύουμε δυνατά με το χέρι. Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα ή ένα ταψί και το αλευρώνουμε ελαφρά. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά. Πριν βάλουμε τη βασιλόπιτα στον φούρνο, γράφουμε στην επιφάνειά της, ευχές για τον καινούριο χρόνο με ολόκληρα αμύγδαλα. Μόλις ψηθεί και κρυώσει, τοποθετούμε το τυχερό νόμισμα από την κάτω πλευρά.

Καλή επιτυχία!!!

3 σχόλια:

Tonia Papadea είπε...

Μ'αρέσει που είναι σε γραμμάρια!

Tonias' blog είπε...

και του χρόνου!!!!!! θα δοκιμαστεί άμεσα!!!!

loulou είπε...

Νομιζω οτι με το να εχει αμυγδαλοψιχα γινεται ξεχωριστη! πολυ πιο υγιεινη απ το να ειναι μονο με αλευρι!