Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

17 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα... και Καλές Γιορτές!

  ***********************
Δείτε το βιντεάκι:


Υλικά:
3 ποτήρια του νερού λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό καλαμποκέλαιο, για να γίνουν πιο ελαφριά)
1 ποτήρι του νερού αλισίβα
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
2 κουταλιες του γλυκού σόδα
1 λεμόνι και 6 πορτοκάλια (τον χυμό)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει
(1 κιλό και επιπλέον 4 περίπου φλιτζάνια τσαγιού)
λίγα κανελογαρίφαλα (1 κουταλάκι γλυκού κανέλα,
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο)
την ψίχα από λίγα καρύδια για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερού μέλι
3 ποτήρια νερό
Για την αλισίβα:
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια στάχτη (από ξύλα)

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την αλισίβα: 
(Ετοίμασα τόση ποσότητα, όση για να φτιάξω τα μελομακάρονά μου και τους κουραμπιέδες μου, δυο δόσεις δηλαδή).
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπρίκι 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό και 2 κουταλιές στάχτη.

 Βράζουμε για 2 με 3 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη, ώσπου να μείνει η στάχτη στον πάτο και να γίνει το νερό σαν δάκρυ. Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο, στραγγίζουμε το νερό προσεκτικά με ένα σουρωτήρι και η αλισίβα μας είναι έτοιμη.
 ***********************
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι μας, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ και την αλισίβα. Έχουμε στίψει το λεμόνι και τα πορτοκάλια και μέσα στον χυμό τους, ακριβώς πάνω από την λεκάνη, ρίχνουμε τη σόδα, η οποία αφρίζοντας πέφτει μέσα στο μείγμα μας.

 Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι και αρχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια μας, ώσπου να επιτύχουμε μια ζύμη αφράτη, που να ξεκολλάει από την λεκάνη. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα!

Αρχίζουμε να πλάθουμε μελομακάρονα στο σχήμα και το μέγεθος που προτιμάμε. Τα τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Τα τρυπάμε λίγο με ένα πηρούνι και τα ψήνουμε 20 με 25 λεπτά, στους 170 βαθμούς στον αέρα.


 Μόλις ψηθούνε τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό στη φωτιά και μόλις πάρει βράση μετά από 1 λεπτό ρίχνουμε και το μέλι. Μόλις πάρει βράση το μέλι, αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται και σβήνουμε το μάτι. Όταν σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα δεν πρέπει να βράζει το σιρόπι μας, γιατί μετά θα κολλάνε. Αν δούμε ότι πάει να κρυώσει, ανοίγουμε για λίγο το μάτι να ζεσταθεί και το ξανακλείνουμε. Ρίχνουμε 3-4 μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι. Τα αφήνουμε τόσο ώστε να ποτιστούνε... (Εγώ μετράω μέχρι το 30 και μετά τα βγάζω!).

 Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε αμέσως σε απορροφητικό χαρτί, τα τυλίγουμε στην ψίχα καρυδιού και μετά σε πιατέλα.
  Γίνονται υπέροχα!

Καλή επιτυχία και Καλές γιορτές να έχουμε! 

9 σχόλια:

sundayspoon είπε...

Το άρωμα των χριστουγεννιάτικων γλυκών είναι για μένα συνώνυμο με το πνεύμα των Χριστουγέννων... Είναι ό,τι καλύτερο να μοσχοβολά το σπίτι σου γαρίφαλο και κανέλα!

Eri είπε...

Και του χρόνου! Υπέροχα και τέλειο και το βιντεάκι, καλές γιορτές!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μοσχοβόλησαν Χριστούγεννα!!
Και του χρόνου, με υγεία!
Καλή βδομάδα!

elenikiokia είπε...

Μου φαίνονται πετυχημένα! Μου άρεσε πολύ η εισαγωγή σου...

Τετράδιο συνταγών είπε...

Καλή εβδομάδα, Καλές Γιορτές να έχετε!

Kamikaze είπε...

Επαγγελματική Παρουσίαση!
Καλή εβδομάδα, Καλές Γιορτές να έχετε!
και στείλτε μου μερικά να τα καταβροχθήσω!!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Καλές Γιορτές kamikaze! Σ΄ευχαριστώ πολύ!

Όστρια είπε...

Και του χρόνου,να είστε καλά να ξαναφτιάξετε,να ξανασυγκεντρωθείτε...Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα στις καρδιές μας...

Selcouth είπε...

Μύρισε Χριστούγεννα! Πολύ ωραίες φωτογραφίες! Και του χρόνου με υγεία, αγάπη και πολλά χαμόγελα!