Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

1 Δεκεμβρίου 2012

Χαλβάς σιμιγδαλένιος σε ταψί!

Τα παλιά τα χρόνια, 
όταν τελείωνε το παστάλιασμα του καπνού, 
περίπου τέλη Ιανουαρίου, 
μαζευτόταν όλη η οικογένεια για τον κατσ(ι)μά. 
Ετοίμαζαν χαλβά σιμιγδαλένιο και όταν τον έτρωγαν, 
ευχόταν να πάνε καλά οι τιμές του καπνού.
Υλικά:
1 πακέτο σιμιγδάλι χονδρό
1 κιλό ζάχαρη
6 + 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες
1/2 βιτάμ
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
χυμό ενός λεμονιού
(Προαιρετικά: ινδοκάρυδο, καρύδια, κανέλα)

Εκτέλεση:
Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με το βιτάμ και το λάδι, μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό του λεμονιού και μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε τις βανίλιες. Μετά ρίχνουμε το σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί. Όταν κρυώσει, κόβουμε τον χαλβά με κομμάτια και τον σερβίρουμε. Αν τον κάνουμε ξανθό, τον πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο. Αν τον θέλουμε πιο σκούρο, τον πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.

Καλή επιτυχία!!!

"Συνταγή από Νέο Σούλι Σερρών"

Δεν υπάρχουν σχόλια: