Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

2 Δεκεμβρίου 2012

Παραδοσιακά σαρμαδάκια ή γιαπράκια!

Μια Μακεδονίτικη παραδοσιακή συνταγή
Υλικά:
4 πράσινα κρεμμυδάκια
1 ποτήρι λάδι
3 ποτήρια ρύζι καρολίνα
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
1 ματσάκι δυόσμο
1/2 λεμόνι
100 αμπελόφυλλα

Εκτέλεση:
Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα να τσιγαριστούν. Μετά ρίχνουμε το ρύζι, το πιπέρι, το κύμινο, το αλάτι, τον δυόσμο και 3 ποτήρια νερό. Αφού βράσουν καλά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Μετά παίρνουμε ένα - ένα αμπελόφυλλο, βάζουμε μέσα από μια κουταλιά ρύζι και το τυλίγουμε. Αφού τα τυλίξουμε όλα, τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε μέσα και 2 ποτήρια νερό, ρίχνουμε λίγο λάδι, λίγο αλάτι και στύβουμε μέσα μισό λεμόνι. Τα βράζουμε για 15 λεπτά, σε σιγανή φωτιά και τα σαρμαδάκια μας είναι έτοιμα! Τα σερβίρουμε περιχυμένα με λεμόνι!
Καλή όρεξη!!!

Συνταγή από την κ. Μούλιαρα Φωτεινή

2 σχόλια:

Neli είπε...

Θα ήθελα να πω για τα ντολμαδάκια ότι όσο περισσοτερο κρεμμυδι έχουνε μέσα τοσο πιό νόστιμα γίνονται ,καλό υπόλοιπο Κυριακής.

Χρυσαυγή είπε...

Αχ, τι μου θύμισες τώρα!! Η πεθερά μου τα φτιάχνει από Θεσσαλονίκη. Πολύ μου αρέσουν!!!