Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

21 Δεκεμβρίου 2012

Ο ξενιτεμένος πατέρας...

Ο πατέρας του Φάνη είναι στα ξένα. Εργάζεται στην πόλη. Όταν πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, έγραψε στη γυναίκα του:

Αγαπητή μου Ασημίνα,
Με τη βοήθεια του Θεού είμαι καλά και εύχομαι το ίδιο και για σας. Ετοιμάζομαι να έρθω στο χωριό για να γιορτάσουμε τη Γέννηση του Χριστού όλοι μαζί. Πεθύμησα πολύ να σας δω. Πόσο θα χαρώ, αν μάθω πως το παιδί μας, ο Φάνης προοδεύει στα μαθήματα!
Λίγες μέρες μας χωρίζουν ακόμη απ΄ τη μεγάλη γιορτή. Φίλησέ μου το παιδί.
Με αγάπη 
Νίκος Αυγέρης

Πόσο χάρηκαν, όταν πήραν το γράμμα!
Μαζί με το Χριστό που θα γεννηθεί στη φάτνη, θα καλοδεχτούν και τον πατέρα από την πόλη.
Ο Φάνης κάθε πρωί που ξυπνά, λογαριάζει πόσες μέρες απομένουν ως τη μεγάλη γιορτή. Μα όσο τις λογαριάζει, άλλο τόσο του φαίνονται πως αργούν.
Σε κάποιο διάλειμμα, μια παρέα παιδιών, θέλοντας να πειράξει το Φάνη, άρχισε να λέει:
- Ξέρετε, παιδιά; Τα Χριστούγεννα φέτος θα τα γιορτάσουμε το καλοκαίρι. Έτσι διάταξαν.
Ο Φάνης, αθώο παιδί, δεν κατάλαβε το πείραγμα. Και όταν πήγε στο σπίτι, είπε λυπημένος στη μητέρα του:
- Ξέρεις τι έμαθα, μητέρα; Φέτος θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα το καλοκαίρι. Το έλεγαν τα μεγάλα παιδιά στο σχολείο.
Η μητέρα γέλασε με την καρδιά της.
- Αθώο μου παιδί! Τα μεγάλα παιδιά σου αστειεύτηκαν! Τα Χριστούγεννα πάντα έρχονται την ίδια ημερομηνία. Έρχονται στις 25 Δεκεμβρίου. Δεν αλλάζουν.
Την παραμονή της μεγάλης γιορτής η χαρά του Φάνη δεν περιγράφεται. Ο πατέρας ήρθε και το σπίτι γέμισε από χαρά. Ο Φάνης έδειξε τον έλεγχο με τους βαθμούς και ο πατέρας ευχαριστήθηκε και έδωσε στο Φάνη μια ωραία σάκα, μια κασετίνα και παιγνίδια διάφορα. Ο Φάνης πάλι, για να τον ευχαριστήσει, του διηγήθηκε την ιστορία της Γεννήσεως του Χριστού και του είπε ωραία πράγματα που έμαθε στο σχολείο.

Αναγνωστικό Β΄Δημοτικού (Βασιλ. Γ. Οικονομίδου) - ΑΘΗΝΑΙ 1974

1 σχόλιο:

daphnofila είπε...

Μια αναδρομή στο παρελθόν για να θυμηθούμε αξίες που σήμερα εξαφανίζονται.Καλές γιορτές σου εύχομαι σε μία ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα με αγάπη και γαλήνη.Φιλιά.