Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

15 Δεκεμβρίου 2012

Χοιρινό ρολό με ελιές και πορτοκάλι!

 Γευστικοί συνοδοί του χοιρινού... το πορτοκάλι και οι ελιές!
Υλικά:
1 φέτα χοιρινό περίπου 2, 1/2 κιλά, δεμένο σε ρολό
1 κουταλιά σούπας λάδι
1 κουταλιά σούπας μέλι
1 κουταλιά σούπας ούζο
1 κουταλιά σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζάνι ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι 
Μαρινάδα:
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας θυμάρι
2 κουταλιές σούπας μέλι
λίγο ούζο

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάζουμε μέσα το ρολό να μαριναριστεί για δώδεκα ώρες. Γυρίζουμε το ρολό συχνά ώστε να μαριναριστεί από όλες τις μεριές. Το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα. Φυλάμε τη μαρινάδα για να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το λάδι, το μέλι, το ούζο, το μαϊντανό, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και αλείφουμε καλά το ρολό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα, ενώ αλείφουμε το κρέας συχνά με το μείγμα. Ρίχνουμε τη μαρινάδα και τις ελιές πάνω στο ρολό και συνεχίζουμε το ψήσιμο, έως ότου το κρέας μαλακώσει. Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και το φυλάμε σε ζεστό μέρος. Ρίχνουμε τη σάλτσα από το ταψί σε κατσαρολάκι και την αφήνουμε να δέσει. Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες και τη σάλτσα χωριστά. Γαρνίρουμε με φλούδες πορτοκαλιού κομμένες σε λωρίδες και ολόκληρες φέτες.
Καλή επιτυχία!!!

2 σχόλια:

Sofia Sofeto είπε...

Πρέπει να είναι νοστιμότατο!
Καλό βράδυ!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Καλό βράδυ Σοφία!