Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

27 Δεκεμβρίου 2012

Μαντηλάκια... Μοσχάρι με μελιτζάνες!

Ένα παραδοσιακό πιάτο από την Φλώρινα! 
Συνοδευμένο δε, με κόκκινο κρασάκι...
μας χαρίζει την τέλεια γευστική απόλαυση!
 Υλικά:
(για 4 άτομα)
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας σε μερίδες
4-5 μελιτζάνες μακριές
4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο ελαιόλαδο
1 κούπα νερό
1 ποτηράκι ερυθρό ξηρό κρασί
2 κουταλιές τριμμένη φέτα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. Κατόπιν, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, το κρασί, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά να βράσει καλά και να μαλακώσει.
Στο μεταξύ, κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες περίπου 1.5 εκατοστά, τις τηγανίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να αποβάλουν το λάδι.
Τοποθετούμε 2 φέτες μελιτζάνας σταυρωτά και στη μέση του σταυρού, βάζουμε από ένα κομμάτι κρέας. Σκεπάζουμε το κρέας με τις 4 άκρες από τις φέτες μελιτζάνας και καρφώνουμε από πάνω μία οδοντογλυφίδα, σχηματίζοντας έτσι τα μαντηλάκια. Τοποθετούμε τα μαντηλάκια σε ταψί και βάζουμε τη σάλτσα από την κατσαρόλα. Ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο στους 200 βαθμούς  για 25 με 30 λεπτά.
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε το πιάτο με τον μαϊντανό και το τριμμένο τυρί.
 Καλή όρεξη!
 Από τον κ. Κ. Βελιάνη 
Φλώρινα

Δεν υπάρχουν σχόλια: