Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

11 Δεκεμβρίου 2012

Φασόλια γίγαντες!


Υλικά:
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες Πρεσπών
2 μεγάλα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 φλιτζάνι λάδι
1 κουτί ντοματάκια (ή σάλτσα)
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
3 μέτριες πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
3 μέτρια καρότα
αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα
ελάχιστο δυόσμο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα φασόλια σε χλιαρό νερό από την προηγούμενη μέρα.
Τα βάζουμε να βράσουν, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι και να λιώσουν. Στη μισή βράση προσθέτουμε τα καρότα και τις πιπεριές.
Αφαιρούμε τις πιπεριές και αφού τις καθαρίσουμε τις λιώνουμε με το πιρούνι.
Τα αδειάζουμε σε ταψί φούρνου.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι και μαραίνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σέλινο (να μην κοκκινίσουν) και ρίχνουμε τα ντοματάκια να πάρουν μία βράση.
Ρίχνουμε το μείγμα στα φασόλια μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, προσθέτουμε ζωμό από την βράση τους, όσο χρειαστεί να σκεπαστούν και να φθάσει ώστε να μη μείνουν στεγνά.
Ανακατεύουμε και  βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 250 βαθμούς για 1-2 ώρες μέχρι να σωθεί το νερό και στην επιφάνεια να σχηματισθεί λεπτή κρούστα. Σερβίρονται χλιαρά.
  Καλή μας όρεξη!!!

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό
Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος» ν. Φλώρινας

4 σχόλια:

Neli είπε...

Πολύ αγαπημένο πιάτο μου αρέσουν πολύ ,καλό βράδυ.

Selcouth είπε...

Μμμμμ! Γίγαντες! Μου αρέσουν -ειδικά στο φούρντο- κι έχω καιρό να φτιάξω. Καλά που μου τους θύμισες!
Πολλές κι όμορφες καλημέρες. :)

sundayspoon είπε...

Καλοψημένοι και λαχταριστοί οι γίγαντές σου! Μπράβο!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγητό και όχι μόνο! Καλή εβδομάδα να έχετε! <3!