Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

5 Δεκεμβρίου 2012

Πιπερόπιτα! Μια γευστική απόλαυση!

Γευστικότατη πίτα από παλιά συνταγή της "Χρυσής Ζύμης"
Υλικά:
1 κουτί χωριάτικο φύλλο κρούστας για πίτες (850 γρ.)
Για τη γέμιση:
6 μεγάλες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κύβους
2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 - 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 αυγά
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Μείγμα για το άλειμμα των φύλλων:
125 γρ. σπορέλαιο + βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση:
Ξεπαγώνουμε τη χωριάτικη ζύμη. Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις πιπεριές, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών ζεστό και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε τα αυγά με την παρμεζάνα και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τις πιπεριές. Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα στρογγυλό ταψί, στρώνουμε όλα τα φύλλα της χωριάτικης ζύμης, βουτυρώνοντας καλά το καθένα. Τα στρώνουμε σταυρωτά έτσι ώστε να καλύπτονται τα πλάγια του ταψιού και τα φύλλα να εξέχουν λίγο. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα ομοιόμορφα. Τυλίγουμε τα φύλλα που εξέχουν στριφτά προς τα μέσα, κάνοντας ένα στεφάνι γύρω από το ταψί. Η πίτα μένει ανοιχτή από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: