Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

5 Δεκεμβρίου 2012

Πατσάς!... η σούπα των ξενύχτηδων!

Μερικοί δεν θέλουν ούτε να τον μυρίσουν!... Υπάρχουν όμως πολλοί λάτρεις αυτού του φαγητού! Για τους ξενύχτηδες λοιπόν, για τους πρωινούς... και για όσους αγαπούν την γεύση του πατσά...  
Πατσάς ζεστός, ψιλοκομμένος, γευστικός, περιχυμένος με ξύδι και σκορδάκι... που εκτός από τη γεύση του μας χαρίζει και υγεία, μια κάνει πολύ καλό στο στομάχι!


Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, τον πατσά τον τρώγανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το βράδυ, όταν η οικογένεια θυμιαζότανε. Ο πατσάς συνοδεύεται με σκόρδο και ξύδι ακόμη και με μπούκοβο, αν φυσικά αρέσει σε κάποιον το καυτερό. Το σκόρδο το σπάζουμε καλά με το γουδί και το ανακατεύουμε σε μια κούπα με το ξύδι.

Παίρνουμε από τον κρεοπώλη 1 μοσχαρίσια, καθαρισμένη κοιλιά και 2 μοσχαρίσια, καθαρισμένα πόδια τα οποία θα ζητήσουμε να μας τα κόψει σε κομμάτια για να χωράνε στην κατσαρόλα μας.
 
Τα πλένουμε καλά όλα, κόβουμε την κοιλιά σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε σε μια βαθιά, μεγάλη κατσαρόλα με νερό ώστε να τα σκεπάζει. Ρίχνουμε αλάτι αρκετό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 με 4 ώρες σε απλή κατσαρόλα και 2 ώρες περίπου αν τον βάλουμε σε χύτρα.

 Όταν βράσει, βάζουμε τα πόδια και την κοιλιά σε ένα σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα βαθύ μπολ. Ξεκοκκαλίζουμε τα πόδια και κόβουμε με ένα ψαλίδι σε μικρά κομματάκια την κοιλιά.
Όταν τα κόψουμε όλα, τα αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ζωμό του πατσά, ανακατεύουμε... και ο πατσάς μας είναι έτοιμος.
 Αν θέλουμε προσθέτουμε λάδι... Εγώ δεν βάζω καθόλου λάδι, έχει λίπος από μόνος του ο πατσάς...
Τον σερβίρουμε ζεστό - ζεστό... 
περιχύνοντας το πιάτο μας 
με σκορδόξυδο, πιπεράκι και ρίγανη!
Είναι νοστιμότατος!
Καλή όρεξη!

4 σχόλια:

Χαρά Θ. είπε...

Μμμμμμ το σημερινό σου πιάτο με ζέστανε (έξω βρέχει καταρρακτωδώς)και μόνο με την ιδέα!
Μ αρέσει πάρα πολύ ο πατσάς(σε πολλούς προκαλεί αηδία) και ειδικά φτιαγμένος απο τα χέρια της μαμάς μου. Εμείς τον κάνουμε εκτός απο άσπρο και με ντομάτα πάστα,και δεν τον κόβουμε τόσο μικρά κομματάκια.
Απόλαυστική και η σημερινή σου ανάρτηση,όπως όλες άλλωστε.Μ άρεσε πολύ και το ανοικτό βιβλίο των πρόσφατων αναρτήσεων!Πολύ έξυπνη διαφήμιση.
Καλές Γιορτές,εύχομαι.

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

Καλημέρα.Ποτε δεν έφαγα αυτό το φαγητό.Δε μου αρεσει καθόλου το μοσχάρι. Πάντα όμως αναρωτιέμαι γιατί λέγεται η σούπα των ξενύχτηδων;

christina's eyes είπε...

Επειδή μου μυρίζει άσχημα δεν τον έχω δοκιμάσει ποτέ!
Η γεύση του μοιάζει με της μαγειρίτσας?



Christina by christinaeseyes.blogspot.gr

Ανώνυμος είπε...

Δίνω συγχαρητήρια και χαίρομαι για την τοσο όμορφη ιστοσελίδα σας. Επιτέλους υπάρχουν και άνθρωποι που δεν ξεχνούμε τις παραδόσεις μας. Σας ευχαριστώ και μου δίνετε ελπίδες για την συνέχιση τους στις επόμενες γενιές. Να είσαστε καλά.
19-02-2016. Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.