Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

11 Δεκεμβρίου 2014

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες... Η "χιονισμένη" γεύση!

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να μην το πάρει όλο)
1 φλιτζάνι του καφέ αλισίβα (τη βράζουμε με στάχτη)
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
μισό κιλό βούτυρο λιωμένο
2 βανίλιες
1 πιατάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
2 σακουλάκια ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
Δείτε το βίντεο:
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε την αλισίβα:
Γεμίζουμε ένα μπρίκι με νερό ως πάνω, ρίχνουμε 2 κουταλάκια γλυκού στάχτη και το βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να καθίσει η στάχτη στον πάτο του μπρικιού. Στραγγίζουμε σιγά σιγά μ΄ένα ψιλό σουρωτήρι και κρατάμε ένα φλιτζάνι του καφέ για να το χρησιμοποιήσουμε.
 ****************
Σε μια λεκάνη χτυπάμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ και ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ, το βούτυρο με το πιατάκι του καφέ ζάχαρη άχνη μέχρι ν΄ασπρίσει καλά. Ρίχνουμε τις βανίλιες, το κονιάκ και την αλισίβα που έχουμε στραγγίσει καλά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο - λίγο (που συνήθως δεν χρειάζεται όλο). Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης, να είναι ΜΑΛΑΚΗ στα χέρια μας και να πλάθεται εύκολα.
Πλάθουμε με τη ζύμη μας κουραμπιέδες σε ό,τι σχέδιο θέλουμε. Καλύπτουμε την επιφάνεια του ταψιού με λαδόκολλα, τοποθετούμε τους κουραμπιέδες και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά στον αέρα, στους 180 βαθμούς. Αφού ψηθούνε οι κουραμπιέδες μας, τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Κατόπιν, στρώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο μας και κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη τη λαδόκολλα. Όταν μισοκρυώσουν, τους τοποθετούμε πάνω στην λαδόκολλα, τους ραντίζουμε με λίγο κονιάκ και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη! Αφήνουμε όπως είναι, μέχρι να κρυώσουν τελείως!
Τοποθετούμε σε πιατέλα και τους διατηρούμε 
σκεπασμένους με πλαστική μεμβράνη. 
Οι κουραμπιέδες μας λαχταριστοί, 
μας περιμένουν να τους απολαύσουμε!
Καλή επιτυχία!!!

2 σχόλια:

oldthings είπε...

Χρόνια Πολλά με υγεία και χαρά !
Η πιατέλα τόσο λαχταριστή , να τρώς , να τρώς και να μη σταματάς !

sundayspoon είπε...

Κι εγώ με την πιατέλα και το χιονισμένο βουναλάκι από λαχταριστούς κουραμπιέδες κόλλησα! Και του χρόνου με υγεία!