Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

5 Δεκεμβρίου 2012

Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη!

Υλικά:
2 φλιτζ. τσαγιού και 1/4 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 φλιτζ. τσαγιού κακάο σκόνη
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια τριμμένα
1 βανίλια
1 + 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/3 φλιτζ. σπορέλαιο
2 κουταλιές σούπας ξύδι
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη κανέλα
λίγο γαρίφαλλο
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά σούπας σόδα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο σε ένα μπολ. Ρίχνουμε την ζάχαρη, τα καρύδια και την βανίλια και ανακατεύουμε. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το λάδι, ρίχνουμε μέσα το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύδι, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε κι αυτά.
Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλλο, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι. Στον χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα, ακριβώς πάνω από το μπολ με τα υλικά, γιατί φουσκώνει και χύνεται... Με ένα κουτάλι αρχίζουμε να ανακατεύουμε το μίγμα μας, να ενωθούν καλά τα υλικά.
Λαδώνουμε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι, αφού καλύψουμε τον πάτο του με λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα), για 1 ώρα περίπου. Με ένα μαχαιράκι δοκιμάζουμε αν ψήθηκε (αν βγαίνει δηλαδή το μαχαίρι στεγνό είναι έτοιμο). Όταν ψηθεί, το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά το αναποδογυρίζουμε όπως είναι σε πιατέλα. Βγάζουμε την λαδόκολλα προσεχτικά...

 και... σερβίρουμε!
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή με γλάσο πορτοκαλιού.
 Το γλάσο πορτοκαλιού μπορούμε να το φτιάξουμε ως εξής:
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
χυμό από 1/2 πορτοκάλι
ζάχαρη άχνη, όσο πάρει

Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα με την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να πάρει υγρή μορφή. Ρίχνουμε μέσα στο ξύσμα τον χυμό και λίγη λίγη την άχνη ανακατεύοντας μέχρι να το φέρουμε στην πυκνότητα, που επιθυμούμε (αραιό ή παχύρευστο). Περιχύνουμε το γλυκό.

Καλή επιτυχία!!!

Την συνταγή την έχω δει από την Αργυρώ και είναι πολύ πετυχημένη!

2 σχόλια:

Effie's Sweet Home Designs είπε...

Υπέροχη!!!!!!!Θα προσπαθήσω να την κάνω!!!!!!!!!!!!

sundayspoon είπε...

Αχ τι ωραια που φαίνεται! Και πρέπει να είναι πολύ ζουμερή! Πολύ ωραία ιδέα και για τις γιορτές!

Υ.Γ. Πολύ μου άρεσε ο χιονάνθρωπος που σε χαιρετά μόλις μπαίνεις στο blog!!