Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

6 Δεκεμβρίου 2012

Αμυγδαλόψωμα!

Ψωμάκια νόστιμα, υγιεινά, πασπαλισμένα με αμύγδαλο! 
Υλικά:
1/2 κιλό σκληρό αλεύρι
100 γραμ. βούτυρο
50 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. γάλα
45 γραμ. μαγιά μπύρας
2 αυγά
50 γραμ. αμυγδαλόψιχα
αλάτι

Εκτέλεση:
Λιώνουμε την μαγιά στο κρύο γάλα. Προσθέτουμε μισό κουταλάκι αλάτι, τη ζάχαρη, ένα αυγό και το βούτυρο σε κομματάκια. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" μερικά λεπτά και μετά την ανοίγουμε σε φύλλο 20 x 60 εκ. περίπου. Αλείφουμε το φύλλο με το άλλο αυγό χτυπημένο, το διπλώνουμε κατά μήκος στα τρία και γυρίζουμε τη λουρίδα φέρνοντάς το πίσω - εμπρός. Αλείφουμε τη λουρίδα με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και την πασπαλίζουμε με τριμμένη ψίχα αμυγδάλου. Κόβουμε τη λουρίδα σε κομματάκια 4 - 5 εκ. Βάζουμε τα κομματάκια στη λαμαρίνα του φούρνου, αφού τη στρώσουμε με λαδόκολλα. Αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν 10 - 15 λεπτά περίπου. Είναι πεντανόστιμα!

Καλή επιτυχία!!!

1 σχόλιο:

Neli είπε...

Ωραίο φαίνεται ,αν και δεν έχω ξαναφτιάξει,καλό μας βράδυ.