Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

21 Δεκεμβρίου 2012

Πουγκάκια γεμιστά με κιμά!

Υλικά:
(για 40 πουγκάκια περίπου)
Για τη ζύμη:
2 ποτηράκια κρασιού ηλιέλαιο
2 ποτηράκια κρασιού ρετσίνα
1 κουτ. του γλυκού κοφτή αλάτι
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο με λίγο νερό (για άλειμμα)
Για τη γέμιση:
300 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουτ. της σούπας βούτυρο
1/3 λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. της σούπας ρίγανη
250 γραμ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι
100 γραμ. μανιτάρια κονσέρβας κομμένα σε φετούλες
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη με το μισό αλεύρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο - λίγο και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να μαυρίσει. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το κρασί και όταν σχεδόν εξατμιστεί, ρίχνουμε τα ντοματάκια, τη ρίγανη, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ψήνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια 10 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Παίρνουμε 1 κομμάτι ζύμης σε μέγεθος ενός καρυδιού  και ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 10 εκατοστά περίπου. Τοποθετούμε στο κέντρο 1 κουταλιά σούπας γέμιση, αλείφουμε το φύλλο γύρω από τη γέμιση με νερό και το κλείνουμε σε σχήμα πουγκιού. Πιέζουμε καλά με τα δάχτυλά μας για να μην ανοίξει με το ψήσιμο. Τοποθετούμε τα πουγκάκια σε βουτυρωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα αλείφουμε με το αυγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
 Πεντανόστιμα! 
Καλή επιτυχία!!!


Από την φαρίνα Γιώτης (2003)

1 σχόλιο:

Olives & Olive είπε...

Τι όμορφα που τα έκανες?!!!θα τα δοκιμάσω!!!