Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

29 Δεκεμβρίου 2014

Ροξάκια... φωλίτσες!

Ένα γλυκάκι υπέροχο στη γεύση και πρωτότυπο! 
Άπειρες φορές φτιαγμένο, σε γιορτές κυρίως...
και γιατί όχι και άλλες μέρες του χρόνου! 
Αξίζει να το δοκιμάσετε!
ροξάκια φωλίτσες-τετράδιο συνταγών
Υλικά:
500 γρ. φύλλο κρούστας
Για τη γέμιση α΄:
10 κ. σούπας καρύδι τριμμένο
3 κ. σούπας ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1 κ. γλυκού κοφτό κανέλα
Για τη γέμιση β':
250 γρ. αλεύρι φαρίνα
125 γρ. φυτική μαργαρίνη
2 αυγά
1/2 ποτήρι φρέσκο γάλα
2 βανίλιες
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
Για το άλειμμα των φύλλων:
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι:
2 + 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 + 1/2 φλ. τσαγιού νερό
λίγο χυμό λεμονιού
1 ξυλαράκι κανέλας
Για το ντεκόρ:
γλυκού του κουταλιού νεράντζι & κεράσι

Εκτέλεση:
Ξεπαγώνουμε το φύλλο κρούστας.
Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά της γέμισης α΄.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση β΄ ως εξής:
Χτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ και προσθέτουμε τμηματικά τη ζάχαρη. Ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών, το γάλα και τις βανίλιες. Τέλος προσθέτουμε τα ασπράδια (χτυπημένα μαρέγκα) και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε το ταψί μας.
Στρώνουμε τα φύλλα στον πάγκο και τα κόβουμε στα 4 σταυρωτά. Βουτυρώνουμε καλά 2 κομμάτια φύλλου και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Ρίχνουμε μια κουταλιά από τη γέμιση α΄ κατά μήκος της μεγάλης πλευράς. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων λίγο προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό απαλά. Κάνουμε το ρολό κουλούρα και κολλάμε τις άκρες με βούτυρο. Βάζουμε την κουλούρα στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τα υπόλοιπα κομμάτια μέχρι να τελειώσει το φύλλο κρούστας.
Ρίχνουμε μέσα στις κουλούρες που έχουμε στο ταψί μας από μια κουταλιά από τη γέμιση β΄.
Τα βουτυρώνουμε όλα καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά. Σιροπιάζουμε τα ροξάκια μας (ροξάκια ζεστά - σιρόπι κρύο). Αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι και γαρνίρουμε με μια φέτα νεράντζι γλυκό και μισό κερασάκι.
 Καλή επιτυχία!!!

"Η συνταγή από παλιό βιβλιαράκι της Χρυσής Ζύμης"

5 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Tα ροξάκια τα έχω συνδυάσει με Χριστούγεννα, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες θα φτιάξω και λίγα ροξάκια!!
Καλό μήνα εύχομαι, καλές γιορτές!

lila georgiou είπε...

πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή!!!!εγώ συνήθως τα φτιάχνω με ζύμη, αλλά σίγουρα θα τα δοκιμάσω έτσι!!!!!!!!φιλιά από lilastaste!

Neli είπε...

Δεν έχω ξαναδει ροξ με φύλλα,πολυ καλή μου φαίνεται αυτή η εκδοχή.Καλό μήνα.

sundayspoon είπε...

Δεν τα έχω ξαναδει έτσι τα ροξάκια, αλλά μου αρέσουν πολύ! Είναι και πολύ εμφανίσιμα!

DIMI είπε...

Καλημέρα!Καλό μήνα!Πολύ όμορφη συνταγή!Θά τήν δοκιμάσω!Φιλάκια!