Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

19 Δεκεμβρίου 2012

Κρέμα ζαχαροπλαστικής (Πατισερί)

Η κρέμα πατισερί είναι η βασικότερη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Κρίσιμο σημείο της προετοιμασίας της είναι το γρήγορο καλό χτύπημα των αυγών με τη ζάχαρη, για να αποφευχθεί ο σχηματισμός σβόλων μέσα στην κρέμα. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για γέμιση σε τούρτες και σε πολλά άλλα γλυκίσματα! Μπορούμε όμως να την σερβίρουμε και σκέτη σαν ελαφρύ γλύκισμα γαρνιρισμένη με σαντιγύ, ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.α.

Υλικά:
500 γραμ. γάλα
100 γραμ. ζάχαρη
4 κρόκοι αυγών ή 2 αυγά
60 - 70 γραμ. αλεύρι μαλακό ή κορν φλάουρ (corn flour)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε καλά στο μίξερ ή με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι πασπαλιστά, εξακολουθώντας το χτύπημα, στην αργή ταχύτητα του μίξερ ή στο χέρι. Αραιώνουμε το μείγμα με το μισό γάλα κρύο και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών και αφήνουμε την κρέμα σε σιγανή φωτιά, για 2 λεπτά, μέχρι να πάρει βράση. Ανακατεύουμε διαρκώς με κουτάλι για να μην σβολιάσει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κάνει κρούστα. Όταν κρυώσει, για να αφρατέψει ξανά, καλό θα είναι να την χτυπήσουμε λίγο στο μίξερ.

Μπορούμε να αρωματίσουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής (πατισερί), με βανίλια ή διάφορα ποτά, όπως Κουαντρώ, Γκραν Μαρνιέ, Αμαρέτο κ.α., τα οποία τα προσθέτουμε πάντα, αφού αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά.
Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: