Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

9 Δεκεμβρίου 2012

Μπακλαβάς!

Μπακλαβάς... μια σιροπιαστή "αμαρτία"!
Υλικά:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
250 γραμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
250 γραμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι βούτυρο (μισό φρέσκο, μισό μαργαρίνη)
1 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
3 κουταλιές γλυκόζη
1 βανίλια
λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, τα αμύγδαλα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα, που έχουμε πρώτα βουτυρώσει. Ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση και συνεχίζουμε φύλλο, γέμιση, φύλλο, γέμιση... έτσι μέχρι να μείνουν μόνο 4 φύλλα για την τελευταία στρώση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και χαράζουμε διαγώνια το γλυκό μας με μυτερό μαχαίρι. Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά το γλυκό.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει. Όταν κρυώσει ο μπακλαβάς, ρίχνουμε το σιρόπι καυτό και χωρίς να το σκεπάσουμε, αφήνουμε το γλυκό μέχρι να το απορροφήσει τελείως.
Καλή επιτυχία!!!

Μικρασιάτικη συνταγή (1922)

4 σχόλια:

christina's eyes είπε...

Λατρεμένο ελληνικό γλυκό!!


Christina by christinaeseyes.blogspot.gr

sundayspoon είπε...

Αχ, μ' αυτή τη συνταγή μοσχομύρισε η μπλογκογειτονιά γαρίφαλο και κανέλα! Τέλεια!

Kamikaze είπε...

μια σιροπιαστή "αμαρτία"! ... Ακριβώς!..Ένα ταψάκι σε 2 μερούλες το φέρνω βόλτα !!....χαλαρά!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Μοσχομύριζε η σελίδα όχι μόνο από κανέλα και γαρίφαλο... αλλά και από τα όμορφα σχόλιά σας! Σας ευχαριστωωωωώ!!!!! Καλό σας βράδυ!