Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

7 Δεκεμβρίου 2012

Μπιγνέλα! Η γιορτινή μηλόπιτα!

Ένα ταξίδι στα γιορτινά γαστρονομικά έθιμα του τόπου μας,με την μπιγνέλα
την χριστουγεννιάτικη μηλόπιτα της Στερεάς Ελλάδας!
Το τραγανό φύλλο και η υπέροχη κρέμα μήλου αυτού του γλυκίσματος 
θα μας κάνει να το επιθυμούμε όλο τον χρόνο!
Υλικά:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 κιλό μήλα
1 φλιτζ. τσαγιού σταφίδα ξανθή
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1/2 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
2 δόσεις άρωμα βανίλιας
2 κουταλιές σούπας κανέλα
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε με χοντρό τρίφτη σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, τη φρυγανιά, την κανέλα, το άρωμα βανίλιας, τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Λιώνουμε το βούτυρο. Βουτυρώνουμε τρία φύλλα και τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Στρώνουμε πάλι ένα βουτυρωμένο φύλλο, απλώνουμε λίγο από το μείγμα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Κόβουμε την μηλόπιτα σε κομμάτια και την σερβίρουμε ζεστή!
Καλή επιτυχία!!!
Συνταγή από το Ζαχαρούχο γάλα Βλάχας (2000)

1 σχόλιο:

sundayspoon είπε...

Πρώτη φορά ακούω τη λέξη μπιγνέλα αλλά θέλω πολύ να τη δοκιμάσω! Φαίνεται τέλεια!