Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

6 Δεκεμβρίου 2012

Καρυδόπιτα με βερίκοκο!

"Χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο..."
...και μια καρυδόπιτα "βουτηγμένη" στα βερίκοκα!
Υλικά:
6 αυγά
200 γραμ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι
120 γραμ. καρυδόψιχα
50 γραμ. φρυγανιά
150 γραμ. μαρμελάδα βερίκοκο
15 - 20 βερίκοκα κομπόστα
250 γραμ. κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
βούτυρο και φρυγανιά για την φόρμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Ξύνουμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και στίβουμε το πορτοκάλι. Ψιλοκόβουμε την καρυδόψιχα. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού, την κανέλα και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές. Προσθέτουμε τη φρυγανιά, την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε το μείγμα. Χτυπάμε στα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, την προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε προσεκτικά. Αλείφουμε με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα, την πασπαλίζουμε με φρυγανιά και βάζουμε το μείγμα μέσα. Βάζουμε τη φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Όταν ψηθεί, αφήνουμε το γλυκό λίγο να κρυώσει. Κόβουμε στη μέση τη βάση του γλυκού, σχηματίζοντας 2 δίσκους. Αλείφουμε με τη μισή μαρμελάδα τον ένα δίσκο, βάζουμε επάνω τον άλλο δίσκο και τον αλείφουμε με την υπόλοιπη μαρμελάδα. Στρώνουμε επάνω τα βερίκοκα με το μέρος του κουκουτσιού προς τα κάτω και βάζουμε την καρυδόπιτα στον φούρνο, για 10 λεπτά ακόμα στην ίδια θερμοκρασία. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί, προσθέτοντας και την ζάχαρη άχνη. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και την σερβίρουμε με την κρέμα σαντιγί, πασπαλισμένη με κανέλα.

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: