Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

27 Δεκεμβρίου 2012

Κατσικάκι με μυζήθρα και γιαούρτι στο φούρνο!


Μια παλιά παραδοσιακή συνταγή 
από τη Σητεία του Νομού Λασιθίου Κρήτης.   
    Υλικά 
για 2 άτομα
1/2 κιλό κατσικάκι μπούτι
1/2 κιλό ξινομυζήθρα
1 κιλό γιαούρτι φρέσκο
300 γρ άσπρο κρασί
λίγο ελαιόλαδο
χονδράλατσο (αλάτι χονδρό)
κόκκινο πιπέρι
σκόρδο

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κατσικάκι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρασί και όσο νερό χρειαστεί και το βράζουμε επί 20 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το κατσικάκι και όσο ζωμό έχει απομείνει σε ταψί και το αλατίζουμε. Με τη μυζήθρα σκεπάζουμε το κρέας, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και καλύπτουμε όλο το ταψί με το γιαούρτι. Πασπαλίζουμε το φαγητό με το κοκκινοπίπερο και το ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Αν οι ποσότητες της ξυνομυζήθρας και του γιαουρτιού σας φαίνονται υπερβολικές, λάβετε υπόψη ότι με το ψήσιμο θα περιοριστούν κατά πολύ.
Καλή σας όρεξη!!!


Από τον κ. Ν. Παπαδάκη
Κουτσουράς Μακρυγιαλού - Ν. Λασιθίου

2 σχόλια:

SPYRIDOULA είπε...

Yπέροχο το κατσικάκι σου!Θα το δοκιμάσω άμεσα!Χρόνια πολλά σου εύχομαι και καλές γιορτές γεμάτες ευτυχία μαζί με τους αγαπημένους σου!Φιλάκια πολλά!

sundayspoon είπε...

Και μόνο που διάβασα κατσικάκι στο φούρνο λιγώθηκα... Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο με τη μυζήθρα! Μπράβο!