Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

14 Δεκεμβρίου 2012

Σοκολατένια τάρτα με καρύδια!


Υλικά:
για την βάση:
1 πακέτο πτι - μπερ Παπαδοπούλου
3/4 κούπας μαργαρίνη λιωμένη
1/2 κουτ. γλυκιού άρωμα βανίλια

για την κρέμα:
3 κουτ. σούπας κορν - φλάουρ (corn flour)
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κούπα & 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κούπες γάλα
100 γραμ. σταγόνες κουβερτούρας
2 μεγάλους κρόκους αυγών
1 + 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κούπα κρέμα γάλακτος χτυπημένη

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την βάση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς. Σε ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκ., αναμιγνύουμε τα πτι - μπερ αλεσμένα, τη μαργαρίνη και το άρωμα βανίλια. Πατάμε το μείγμα στον πάτο και ανασηκώνουμε και τα πλαϊνά να σχηματιστεί "φωλιά". Ψήνουμε 8 λεπτά, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, το αλάτι και την 1/2 κούπα ζάχαρη. Ρίχνουμε το γάλα και την κουβερτούρα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να βράσει και να πήξει. Βράζουμε 1 λεπτό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε μπολ χτυπάμε τα κροκάδια των αυγών με πιρούνι. Ρίχνουμε 1 - 2 κουταλιές από το μείγμα της σοκολάτας και το αδειάζουμε στο κατσαρολάκι, ανακατεύοντας γρήγορα. Ξαναβάζουμε το μείγμα στη φωτιά να πήξει τόσο όσο να καλύπτει και να στέκεται στην ανάποδη ενός κουταλιού. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τη βανίλια και το βούτυρο.
Ρίχνουμε την κρέμα της σοκολάτας στη φωλιά του μπισκότου. Ισιώνουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε την επιφάνεια με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες. Στο μεταξύ σε μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία καβουρδίζουμε τα καρύδια.
Στο μπολ του μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη μέχρι να πήξει. Διακοσμούμε με κορνέ ή ακατάστατα την επιφάνεια της τάρτας και πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα καρύδια.
Γίνονται 10 μερίδες.
 
Δεν έχει η κατάθλιψη χάρη, το λένε σαφώς οι γιατροί και όσα χαπάκια κι αν πάρει, το χάδι που ψάχνει η ψυχή, βελούδα και λίκνα φευγάτα...
γι΄ αυτό: σοκολάτα!
Όσα τα χείλη δε λένε, θα΄ ρθουν άλλα χείλη να πουν, σατέν ηδονές φλας ή σείστρα, τσιγάρα ποτά που διψούν, αινίγματα πένθη φευγάτα... γι΄ αυτό: σοκολάτα!
Πράγματα πόθων, ο σάκος... Αλγέρι, νησιά εξωτικά, σεροτονίνη πραμάτειες, άηχες γλώσσες γραφτά
νοήματα πάθη φευγάτα...
γι΄ αυτό: σοκολάτα!
Περνούν μουσικές του Μακάο, σιγούν της Αθήνας στοές, πικρές απολαύσεις - κακάο, αλήθειες αγκάλες θηλές, γλυκά και τα χρόνια φευγάτα...
γι΄ αυτό: σοκολάτα!
Καλή επιτυχία!!!
Από πτι - μπερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: