Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

16 Ιανουαρίου 2013

Γλάσο σοκολάτας!


Υλικά:
150 γραμ. κουβερτούρα μαύρη
150 γραμ. ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές σούπας γάλα ζεστό
1 κουταλιά σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια ή την τρίβουμε στον τρίφτη. Την αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, το οποίο τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο γεμάτο με νερό (μπεν μαρί) ή τη βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν καλά. Κατόπιν, ρίχνουμε το γάλα και την άχνη, ανακατεύοντας διαρκώς με σπάτουλα ή κουτάλι, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν ένα πηχτό σιρόπι. Στο τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Συμβουλές:
Δοκιμάζουμε αν είναι καλό το γλάσο, ρίχνοντας λίγο στο κυρτό, ανάποδο μέρος ενός κουταλιού. Αν σχηματιστεί ένα λείο στρώμα, τότε είναι καλό. Αν δεν σταθεί πάνω στο κουτάλι, είναι αραιό και πρέπει να το αφήσουμε να πήξει λίγο ακόμη. Αν σχηματιστεί ένα χοντρό στρώμα, πρέπει να προσθέσουμε λίγο ακόμη γάλα. Το γλάσο πρέπει να απλώνεται αμέσως και με πολύ γρήγορες κινήσεις πάνω στα γλυκά, γιατί έχει την ιδιότητα να στεγνώνει πολύ γρήγορα.

1 σχόλιο:

elenikiokia είπε...

Τι μου θύμισες πάλι, το ανθολόγιο ήταν το αγαπημένο μου σχολικό βιβλίο! Το γλάσο σου φαίνεται καλό, θα το δοκιμάσω σίγουρα!