Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

18 Ιανουαρίου 2013

Ζύμη σου

Υλικά: (για 20 μέτρια σου ή εκλέρ)
150 γραμ. αλεύρι μαλακό
250 γραμ. νερό
100 γραμ. βούτυρο
4 - 5 αυγά
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζουμε μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το νερό, το βούτυρο και το αλάτι.  Μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με σπάτουλα. Το μείγμα θα σκληρύνει και θα πρέπει να το ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να συγχωνευτεί όλο το αλεύρι και αν γίνει μια λεία ζύμη, που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε ένα - ένα τα αυγά, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα. Κρατάμε 1 αυγό για το τέλος, το σπάμε σε πιάτο και το χτυπάμε ελαφρά. Αυτό το αυγό μπορεί να μην χρειαστεί όλο. Το προσθέτουμε λίγο - λίγο στην ζύμη και ανακατεύουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ γυαλιστερή και μόλις να πέφτει από το κουτάλι. Βάζουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λείο κορνέ και την κόβουμε σε διάφορα σχήματα σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο όχι βουτυρωμένο. Σχηματίζουμε μπαλίτσες, αν φτιάξουμε σου ή μακρόστενα κομμάτια αν φτιάξουμε εκλέρ. Τα ψήνουμε αμέσως, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, πριν τα γεμίσουμε με κάποια κρέμα.
* Αν βάλουμε λίγα αυγά, η ζύμη των σου δεν θα φουσκώσει. Αν βάλουμε περισσότερα, θα γίνει πολύ αραιή και δεν θα κρατάει το σχήμα της. Όταν ψήνουμε τα σου σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου, πριν περάσουν τα πρώτα 20 λεπτά, γιατί δεν θα φουσκώσουν.


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: