Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

23 Ιανουαρίου 2013

Πιροσκί με κιμά!

Νοστιμιά
Υλικά για τη ζύμη:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
5 κουταλιές λάδι

Υλικά για τη γέμιση:
300 γραμ. κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι
1/4 κούπας λάδι
αλάτι, πιπέρι, άνηθο
3/4 κούπας ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 κούπας τυρί ρεγκάτο

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και προσθέτουμε το γάλα και το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας λεία και ελαστική. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο αλεύρι ή γάλα. Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος.
Σωτάρουμε τον κιμά με το λάδι και το κρεμμύδι, προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, πιπέρι και άνηθο και αφήνουμε να βράσει μισή ώρα, μέχρι να "πιει" τα υγρά του. Στο τέλος προσθέτουμε και το τυρί. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 16 μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε φύλλο 10 με 12 εκατοστά. Βάζουμε μέσα μια γεμάτη κουταλιά σούπας κιμά, βρέχουμε το φύλλο γύρω - γύρω και σηκώνοντας τα δύο άκρα του και κλείνουμε ενώνοντας καλά. Τα βάζουμε ένα - ένα σε βουτυρωμένη επιφάνεια και τα αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν. Όταν φουσκώσουν, τα τηγανίζουμε σε αρκετό καυτό λάδι. Τα σερβίρουμε ζεστά! Είναι πεντανόστιμα!
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!

Δείτε και μια άλλη συνταγή για πιροσκί εδώ!

6 σχόλια:

Ποδηλάτισσα είπε...

Υπέροχη συνταγή... παχαίνει αρκετά βέβαια, αλλά μια φορά στο τόσο!!!! Αν πω ότι δεν μας έλειψες... θα πω ψέματα!!!!!

Rania Dam. είπε...

Φαίνονται τέλεια.. μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο αντί στο τηγάνι;

Κική είπε...

ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ !!!!!ΘΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ !!!!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Ποδηλάτισσα, σ΄ευχαριστώ για το ενδιαφέρον! Και μένα μου λείψατε! Έλειπα δυστυχώς και δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της σελίδας! Να είσαι καλά!

Τετράδιο συνταγών είπε...

Ράνια μου, βεβαίως και στο φούρνο μπορούν να γίνουν. Είναι και πιο υγειινά!

sundayspoon είπε...

Καλώς σε ξαναβρήκαμε! Μας έλειψες κι εσύ και οι τόσο προσεγμένες και νόστιμες συνταγές σου!
Για πιροσκί πεθαίνω! Με όποια γέμιση κι αν είναι! Κρίμα που παχαίνουν τόσο τα άτιμα και δεν μπορώ να φάω όσα θα ήθελα!