Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

25 Ιανουαρίου 2013

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο!

Καυτά, ελαφριά, ευκολομαγείρευτα γιουβαρλάκια!
Υλικά:
1/2 κιλό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
1 αυγό
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
λίγο λαδάκι
1 γεμάτη χούφτα ρύζι
λίγη ρίγανη
αλάτι
πιπέρι

Για το αυγολέμονο:
2 φρέσκα αυγά
χυμό από 1 - 2 λεμόνια
1 - 2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το αυγό, τον μαϊντανό, λαδάκι, το ρύζι, ριγανούλα, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να ζεσταθεί και όταν ζεσταθεί πλάθουμε μπαλάκια και τα ρίχνουμε μέσα.
 Όταν πάρει βράση το νερό, αφαιρούμε τον αφρό που εμφανίζεται με ένα κουτάλι, ρίχνουμε λάδι αρκετό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας, αφήνοντας το φαγητό να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου.
 Όταν βράσουν τα γιουβαρλάκια μας, ρίχνουμε 3 χούφτες ρύζι και αφήνουμε ώσπου να βράσει το ρύζι μας, ανακατεύοντας ελαφρά κατά διαστήματα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
 Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε σε ένα πιάτο 2 αυγά φρέσκα και ρίχνουμε σιγά - σιγά τον χυμό από 1 -2 λεμόνια.
Προσθέτουμε λίγο - λίγο και ζωμό από το φαγητό και το ρίχνουμε όλο μέσα στην κατσαρόλα. Ανακινούμε αμέσως την κατσαρόλα να ενωθεί το αυγολέμονο με τον ζωμό του φαγητού, χωρίς να ανακατέψουμε με κουτάλι. (Αν θέλουμε πηκτή τη σάλτσα μας, διαλύουμε 1 -2 κουταλιές κορν φλάουρ, στον ζωμό που προσθέτουμε στο μείγμα αυγών - λεμονιού, πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε για πολύ λίγο να σιγοβράσει).

  Η σούπα μας αχνιστή, κατακίτρινη, περιχυμένη με λεμόνι και πασπαλισμένη με πιπεράκι μας περιμένει να την απολαύσουμε!

Καλή όρεξη σε όλους!
Να έχετε μια όμορφη μέρα!!!

1 σχόλιο:

Ariadni M. είπε...

απο τα αγαπημενα μου χειμωνιατικα φαγητα!